kunstbus
Dit artikel is 13-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

W.J. Stokvis

Firma W.J. Stokvis

Fabriek van Metaalwerken in 1865 te Arnhem opgericht door Wolf Joseph Stokvis.

Vanaf de start legde het metaalverwerkende bedrijf zich toe op het fabriceren van producten voor de waterhuishouding, zoals aan- en afvoerproducten en kranen, en uiteenlopende producten, varierend van installaties voor gas en elektriciteit tot verlichtingsornamenten en haarden, alle veelal naar ontwerp van P.J. Stokvis, de zoon van W.J. Stokvis.

In 1903 werd de eerste gietijzeren stortbak geproduceerd, die met uitzondering van een onderbreking gedurende WO II ruim vijftig jaar werd geproduceerd.

In 1906 werd sierkunstenaar J.C. Stoffels als vaste ontwerper in huis gehaald. Tot 1936 zou hij naast modern vormgegeven elektrische verlichting, in de stijl van de meubelwerkplaatsen 't Binnenhuis en Amstelhoek ook koperen of messing artikelen in historiserende stijlen ontwerpen, waaronder de serie 'Oud Hollandsche lampen' uit 1910. Verder richtte Stoffels stands in voor het bedrijf op nationale en internationale tentoonstellingen en was hij ontwerper voor reclamedrukwerk, zoals advertenties, folders en catalogi.

Fa. Stokvis opende filialen in Den Haag en Rotterdam en in 1912 werd aan het bedrijf het predikaat 'Koninklijk' verleend.

In de jaren twintig ontwierp Stoffels glaslampen met vaak gebrandschilderde decors. In de jaren dertig gebruikt Stoffels' verschillende stijlelementen van de Nieuwe Kunst, Amsterdamse School en Nieuwe Zakelijkheid naast en door elkaar.

Stokvis begon ook met de productie van stalen meubelen naar ontwerp van Stoffels, en vanaf 1934 werden de zogenaamde 'WISA Stahlrohrmöbel' geproduceerd.

Na de oorlog begon men naast metaal ook kunststof te verwerken en uiteindelijk is eind zeventiger jaren de totale productie overgeschakeld naar kunststof.

In 1983 werd het handelsmerk WISA de bedrijfsnaam, naar de initialen van de zoon van W.J. Stokvis, Willem Isaac Stokvis en de vestigingsplaats Arnhem.

Websites:
. Vandaag de dag is WISA een groeiende Nederlandse producent. Wij vertalen onze rijke historie naar de eisen van vandaag. Design en waterbesparing zijn grote thema's en boven alles blijven kwaliteit en installatiegemak onze drijfveer. - (www.wisa-sanitair.com)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.