kunstbus
Dit artikel is 21-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Walter Crane

Walter Crane (1845-1915)

Engelse kunstenaar, ontwerper en boekillustrator, geboren 15 augustus 1845 Liverpool (Engeland) - overleden 14 maart 1915 Horsham (West Sussex).

Walter Crane maakte schilderijen, illustraties, kinderboeken, keramische tegels en andere decoratieve kunst.

Crane maakte deel uit van de Arts and Crafts movement. In zijn tekeningen en illustraties sluimerden reeds de florale curven die in de Art Nouveau tot volle bloei zouden komen. Reeds in 1889 leerde hij zijn collega's 'te leunen op de staf van de lijn, de lijn die bepaalt, de lijn die accentueert, de tere lijn, de expressieve lijn, de lijn die stuurt en verenigt'.

Crane werd in zijn werk zowel beïnvloed door de prerafaëlieten als de Florentijnse kunstenaars van het Quattrocento, van wie hij werk had gezien op studiereizen naar Italië (1871 en 1888). Bekend werd hij vooral door zijn boekgrafiek, die sporen draagt van de Japanse kleurendrukkunst. Buiten Engeland waren vooral zijn illustraties bij sprookjes geliefd, die met name in Duitsland hoge oplages bereikten. Voor de kunstnijverheid ontwierp hij tapijten, behang, stiksels en majolicategels. Verder leverde hij als theoreticus een belangrijke bijdrage aan de stijlontwikkeling van de Jugendstil.

Biografie
Walter Crane, de zoon van een portretschilder, studeerde bij de kunstcriticus John Ruskin (1819-1900) en de illustrator en houtsnijder W.J. Linton (1812-1862).

Rond 1863 ging hij voor uitgever Edmund Evans hoofdzakelijk kinderboeken ontwerpen en illustreren, die in grote aantallen werden verkocht.

In de jaren '70 van de 19e eeuw werd Cranes illustratieve stijl beïnvloed door het werk van William Blake (1757-1827), de prerafaëlieten en de Japanse kunst.

In 1867 ging hij keramiek ontwerpen voor Wedgwood en tegels voor Maw & Co. en Pilkington's, evenals behang voor Jeffery & Co. In deze periode ontwierp hij ook borduursels voor de Royal School of Needlework en een tapisserie voor Morris & Co. Als interieurontwerper droeg Crane bij aan de inrichting van Holland Park 1, de Londense woning van de Griekse verzamelaar A.A. Ionides en in 1877 ontwierp hij de mozaïekfries voor de Arab Hall van Leighton House in Londen.

In 1884 werd hij medeoprichter van het Art Worker's Guild en was er rector van 1888 tot 1889 en in 1888 werd hij een prominent lid van de Arts and Crafts Exhibitions Society. Tussen 1893 en 1899 was hij achtereenvolgens directeur van de Manchester School of Art, het Reading College en het Royal College of Art in South Kensington. Bovendien werkte hij vanaf 1894 voor de Kelmscott Press van William Morris.

In de jaren '90 schreef hij een aantal belangrijke boeken over toegepaste kunst, waaronder 'The Decorative Illustration of Books' (1896) en 'Line and Form' (1900).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.