kunstbus
Dit artikel is 14-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

WeLL-Design

Nederlands bureau voor Industrieel Ontwerpen opgericht als Van Dijk en Eger in Zeist in 1979.

WeLL Design ontwikkelt samen met haar relaties succesvolle innovatieve producten. Marktgericht en op maat, met de focus op Food, Health en Living. WeLL Design beschikt over de faciliteiten voor 'Innovation, Design en Realisation': Ideeruimtes voor workshops, studio's voor designers en engineers, een goed geoutilleerde werkplaats voor model- en prototypebouw, laboratoria voor het uitvoeren van functietests, duurtests, tests van 'first out of tools', assemblage, proef en nulserieproducten. - (WeLL ontwikkelt door kennis en ervaring met haar relaties nieuwe succesvolle producten, zoals het Bloemenvust van de Verenigde Bloemenveilingen, Hartman Royal Club, BoBike kinderzitjes, Axa fietssloten, Heineken David tapsysteem en de Senseo voor Douwe Egberts/Philips.

Voor de bouw ontwikkelde WeLL onder andere een hotelkamersysteem voor One Star is Born, Ubbink Paris en Milano -een nieuwe categorie in dakramen, het Air-E-Duct kabelgootsystemen voor de Rijksgebouwendienst, ventilatiesystemen voor J.E.Stork-Air. 'Tijdens mijn afstudeerproject (TU-Delft -Industrieel Ontwerpen) bij het Bouwfonds verbaasde ik me al over hoe huizen worden gebouwd. Dat heeft er toe geleid dat WeLL Design zich al ruim 20 jaar richt op consumentgericht en IFD (Industrieel Flexibel Demontabel) bouwen. In 1985 ontstond de vereniging EspritHuis en werd het boekje 'uw persoonlijke woning' uitgegeven, in 1991 gevolgd door 'Vormgeven aan flexibele woonwensen'. - (Mathijs van Dijk)

Historie
Prof.ir. Arthur O. Eger (1950, 's Gravenhage) studeerde van 1969 tot 1975 Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. Na enkele enkele free lance opdrachten en drie jaar bij SARA (Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam) te hebben gewerkt, richtte hij in 1979 met studiegenoot ir. Mathijs van Dijk het ontwerpbureau 'Van Dijk en Eger BV' op. Dit bureau hield zich bezig met productontwikkeling (industrieel ontwerpen), grafische vormgeving en architectonisch ontwerpen. - (Metaal & Kunststof voor Reed-Elsevier en in 1976 werd hij Manager R&D van Pelgrim Kooken verwarmingsapparaten te Gaanderen; nu een onderdeel van Etna. In 1979 richtte hij samen met Arthur Eger het 'Ingenieursbureau voor Productontwikkeling Van Dijk en Eger' op.

Gelijk bij de oprichting ging het bureau werken voor Pelgrim kook- en verwarmingstoestellen en Stichting Academisch Rekencentrum SARA te Amsterdam.

In 1985 volgde de fusie met Ingenieursburo voor Produktontwikkeling PI bv, met onder andere Auping en de Verenigde Bloemenveilingen als belangrijke klanten, waarmee Rob Willemsen partner werd en de naam van het bedrijf veranderde in van 'Dijk/Eger/Associates BV'.

Well verwierf bestaansrecht door klanten zonder ontwerp- en productiefaciliteiten te begeleiden van idee en conceptfase tot prototype en implementatie van productiemogelijkheden. In de jaren negentig was Well Design het grootste ontwerpbureau van Nederland en had zo'n zeventig mannen en vrouwen in dienst.

In 1996 verliet Arthur Eger het bureau (dat sinds 1997 Well Design heet), en werd hij, na een kort interim-project, directeur van Space Expo te Noordwijk. Space Expo is een ruimtevaartmuseum en tevens het officiƫle bezoekerscentrum van de ESA (European Space Agency). In 2003 werd hij benoemd als hoogleraar Productontwerp aan de opleiding Industrieel Ontwerpen van de Universiteit Twente.

WeLL Design
Vanwege de sterke internationalisering werd in 1997 gekozen voor WeLL Design; een naam met internationale uitstraling.
Mathijs van Dijk houdt zich naast algemeen management bezig met New Business ontwikkeling en visieontwikkeling ten behoeve van klanten. Het zeer flexibel opererende bureau heeft nu ca. 35 vaste medewerkers en werkt voor 50% voor buitenlandse ondernemingen. Tot het klantenbestand behoren bekende multinationals als Sara Lee/DE, Unilever, Heineken en ook vele middelgrote ondernemingen als Ubbink en Axa Stenman zowel als start-ups. Vormgeven naar merkwaarden; integrale ontwikkeling van in serie en massa te produceren producten tot en met het sourcen van producenten behoort tot het specialisme van WeLL Design.

Websites:
. ontwerper (repository.tudelft.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.