kunstbus
Dit artikel is 22-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Werkstatten-Hagenauer

Werkstätten Hagenauer

Oostenrijkse metaalwerkplaats, opgericht in 1898 te Wenen - opgeheven in 1956.

Rond 1900 was er veel belangstelling voor decoratief metaalwerk in 1898 waren er alleen in in Wenen al bijn 250 metaalwerkplaatsen en fabrieken te vinden. Ook Carl Hagenauer begon een atelier: 'Werkstätten Hagenauer' waar hij metaalwerk produceerde dat geexporteerd werd naar alle delen van de wereld.

Carl Hagenauer (1872 Wenen - 1928 Wenen) was in de leer geweest als edelsmid bij Würbel & Czokally in Wenen, waarna hij als edelsmidgezel werkte bij Bernauer Samu in Pressberg (nu Bratislava, Slovenië). Ook zijn zoon Karl, die gestudeerd had bij Josef Hoffmann aan de Kunstgewerbeschule in Wenen, ging vanaf 1919 voorwerpen voor huishoudelijk gebruik ontwerpen, waarbij hij gebruik maakte van materialen als zilver, koper, ivoor, hout en email. Karl werd beïnvloed door het werk van de Wiener Werkstätte en distantieerde zich bewust van de Jugendstil. In de jaren '20 ging Werkstätten Hagenauer steeds meer producten in de Art Deco stijl werken, die in Frankrijk sterk in opkomst was. Het atelier Werkstätten Hagenauer produceerde daarnaast ook metaalwerk ontworpen door Josef Hoffmann, Otto Prutscher en E.J. Meckel.

Na de dood van Carl Hagenauer in 1928 namen zijn kinderen Karl, Franz en Grete de firma over en breidden zij uit met verkooppunten in Salzburg en Wenen en een meubelmakerij waarvoor de Franse ontwerpers Jacques Adnet (1900-1984) en René Coulon (geb. 1907) vanaf 1932 meubilair met getemperd glas ontwierpen.

De ateliers sloten hun deuren in 1956.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 25.