kunstbus
Dit artikel is 18-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wilhelm Kage

Wilhelm Kåge

Zweedse designer, geboren 1889 Stockholm - overleden 1960 Stockholm.

Wilhelm Kàge ontwierp functioneel keramiek voor massaproductie waarmee hij de norm vestigde voor modern tafelgerei. Met zijn atelierkeramiek demonstreerde hij zijn pottenbakkerskwaliteiten.

Biografie
Wilhelm Kåge studeerde schilderkunst aan de kunstopleiding Valand in Göteborg waarna hij zijn opleiding voortzette bij Carl Wilhelmson (1866-1928) in Stockholm en vervolgens bij Johan Rohde aan de kunstacademie in Kopenhagen.

In 1912 sluit hij zijn opleiding grafische vormgeving af aan de Plakatschule in München In München maakte hij naam met zijn ontwerpen voor affiches.

In 1917 moderniseert Kåge de productielijn bij de Zweedse keramiekfirma Gustavsberg. In deze tijd voerde de Svenska Slöjdföreningen (Zweedse vereniging voor industriële vormgeving) actief campagne om fabrikanten als Gustavsberg te bewegen kunstenaars in dienst te nemen om de kwaliteit van gebruiksgoed te verbeteren.

In 1917 ontwerpt Kåge het servies Liljebala (Blauwe lelie) dat met zijn op volkskunst gebaseerde decoratie bekend raakte als het 'arbeidersservies'.

In 1925 ontving Kàge een Grand Prix op de 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes' in Parijs.

Zijn goedkope en functionele ovenvaste tafelservies Pyro (1930) en tafelgerei Praktika (1933) konden door hun eenvoudige vormen ruimtebesparend worden gestapeld.

Kåge maakte ook prachtige atelierwerken, zoals zijn vaas Terra Spirea (ca. 1955). Zijn serie 'Farsta' van steengoed was geïnspireerd op Oosterse en Zuid-Amerikaanse keramiek en natuurlijke vormen. In zijn serie 'Surrea' met zijn gefragmenteerde vormen is de invloed van het Kubisme en het Surrealisme terug te vinden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 704.