kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wilhelm Wagenfeld

Duitse industrieel vormgever, 15 april 1900 te Bremen - 28 mei 1990 in Stuttgart.

In 1924, toen nog als leerling in het Bauhaus atelier, ontwierp Wilhelm Wagenfeld zijn meesterlijke Wagenfeld/Jucker tafellamp.

Carl Jakob Jucker (1902 Zurich Zwitserland - 1997 Schaffhausen) studeerde in 1922 als zilversmid af aan de School voor de Kunsten in Zurich en completeerde zijn opleiding in 1923 bij Muche in de metaalwerkplaats aan het Bauhaus. Daarna ging hij werken bij de Zwitserse zilverfabriek Jetzler in Schaffhausen en werd hij leraar op een ambachtsschool.

De Bauhaus lamp, een icoon in het 20ste-eeuws design, wordt vooral geassocieerd met Bauhaus designer Wilhelm Wagenfeld. De credits van het meest opvallende aspect aan de lamp, de glazen stam, behoren echter toe aan de Bauhaus student Carl J. Jucker (1902- 1997). In 1923 gaf de in dat jaar als hoofd van de metaalwerkplaats aangestelde Laszlo Moholy-Nagy als eerste de opdracht aan zijn leerlingen een lamp te ontwerpen voor het nieuw gebouwde Haus am Horn, die gepresenteerd zou worden op de Bauhaus school-expositie in de zomer van 1923. Jucker, Wagenfeld en de Hongaarse student Gyula Pap begonnen te experimenteren met armaturen die waren samengesteld uit glazen en metalen onderdelen. Er zijn 6 prototypen van Jucker bekend dankzij foto's (later gedateerd uit 1923), waarop lampen te zien zijn met glazen voeten en stammen met geschilderde lampjes of verschillende lampekappen. Een van deze prototypen wordt afgebeeld in de publicatie 'Neue Arbeiten der Bauhauswerkstaetten' uit 1925, waar deze wordt beschreven als zijnde een design van Jucker uit 1923. Een andere versie die dichter bij de huidige versie van de Bauhaus lamp ligt, met een glazen voet en stam en een melkglazen kap, wordt in dezelfde catalogus beschreven als een design van Jucker en Wagenfeld samen uit 1923/1924. In april 1924 kwam Wagenfeld met een variatie op dit model met een nikkel geplateerde metalen voet en stam. Een produktenlijst van de Bauhaus werkplaats uit 1925 beschrijft deze metalen versie als tafellamp MT8 door Wagenfeld, en de versie met een glazen voet en stam als tafellamp MT9 van Jucker. Er waren toen inmiddels al 80 MT8 and 45 MT9
lampen handmatig vervaardigd op de metaalwerkplaats. Het zou nog vier jaar duren voordat de lamp fabrieksmatig in productie zou worden genomen. Jucker verliet het Bauhaus echter al in september 1923, niet lang na de expositie waarop zijn lamp voor het eerst te zien was. Wilhelm Wagenfeld perfectioneerde dit model uiteindelijk in vorm en verhoudingen tot het momenteel wereldberoemde model.

Zie ook vintage Wilhelm Wagenfeld op de website van Galerie Kunstbus


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 180.