kunstbus
Dit artikel is 18-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Golden

Amerikaanse grafisch vormgever, geboren 31 maart 1911 te New York - overleden 23 oktober 1959 in Stony Point, New York.

Biografie
Na zijn studie fotogravure en grafische vormgeving aan de Vocational School for Boys in New York werkt hij bij een drukkerij.

Nadat hij werkzaam is geweest als ontwerper bij Los Angeles Examiner kwam hij weer in New York bij Journal American en House and Garden te werken. Ook werkte hij enige tijd bij Condé Nast onder Mehemed Fehmy Agha (1896-1978) die pleitte voor het gebruik van witruimten.

Vanaf 1937 werkte hij zes jaar lang als art director bij CBS (Columbia Broadcasting System).

Tussen 1941 en 1943 werkte hij voor het Office of War Information in Washington en de drie jaar daarop als kapitein in het Amerikaanse leger. In Europa verzorgde hij de lay-out en het ontwerp van verschillende militaire trainingshandleidingen.

In 1950 was hij verantwoordelijk voor het bekende 'oog'-logo van de CBS waar hij jaar daarop werd benoemd tot artistiek directeur van reclame en verkoopbevordering en verantwoordelijk was voor CBS visueel geïntegreerde designprogramma wat hem tot een pionier maakte van Corporate Identity Design.

William Golden stond voor het verhogen van het niveau in design en pleitte in 1959 op de Aspen Design Conference voor integriteit en kunst niet met design te verwarren: "de voor de hand liggende functie van een ontwerper is om te ontwerpen. Zijn voornaamste talent is het creëren van een eenvoudige orde uit veel elementen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.