kunstbus
Dit artikel is 08-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wim Gilles

Nederlandse industrieel ontwerper en docent aan academie, 1923 Alkmaar - 2002 Ottawa (Canada) 2002.

Willem 'Wim' Gilles is een van de grondleggers van industrieel ontwerpen in Nederland. Hij ontwierp een opvouwbare scooter en in 1954 voor de DRU een geëmailleerde fluitketel die sneller water kookt dan elke andere ketel.

Biorafie
Vanaf 1949 werkt Wim Gilles voor DRU. De activiteiten van Gilles bij dit bedrijf beperkten zich niet tot de artistieke afwerking van bestaande producten. Hij werd met zijn werktuigbouwkundige achtergrond ingezet in alle stadia van productontwikkeling. Hij ontwierp er van eenvoudige schalen en ander tafelgerei, een waterketel, tot kolenkachels en oliehaarden.

Gilles ontwikkelde een visie waarin ontwerpen een grondige probleemanalyse en een procesmatige productontwikkeling inhield. Hij pleitte daarin voor vormen en vormovergangen die wiskundig beredeneerd moesten ontstaan, in plaats van subjectief en op esthetische gronden.

Tijdens een studiereis met ontwerpers als Jaap Penraat en René Smeets in 1953 aan verschillende bedrijven in Amerika raakte hij onder de indruk van de efficiënte bedrijfscultuur en hoogwaardige massaproductie en professionele freelance ontwerpers die bedrijven als Kodak en General Electric voor zich hadden werken.

Terug in Nederland begon hij samen met de latere Philips-chef-ontwerper Frans van der Put een eigen bureau. Frans van der Put keerde echter al snel terug naar Philips waarop Gilles nog enkele jaren een eigen ontwerpbureau had.

De scooterette
Niet enkel de constructie van de voorwerpen, maar ook op de specifieke maatschappelijke, economische of politieke context bepalen het succes van een ontwerp. Een voorbeeld van een 'mislukt' product is de Scooterette (1958-1964) naar ontwerp van Wim Gilles. Deze opvouwbare bromfiets - geschikt om binnenshuis te stallen - werd aanvankelijk ontwikkeld op initiatief van de ontwerper zelf. De Scooterette is een opvouwbare fiets met hulpmotor. Ze heeft trappers om het achterwiel aan te drijven en een 50cc tweetakt motortje van Sachs onder het stuur voor het voorwiel. De opvouwbare Scooterette was vooral bedoeld voor stadsbewoners en jongeren.
In 1960 kocht de firma Simplex-Locomotief het ontwerp aan en werden er werktekeningen en een prototype vervaardigd. De latere financiële moeilijkheden van het bedrijf en een gewijzigde wetgeving inzake bromfietsen verhinderden echter dat de Scooterette in de handel werd genomen.

Zijn inzichten in het ontwerpproces verspreidde hij inmiddels eerst als docent, later als directeur op de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Vanaf 1973 had hij een professoraat aan de Carleton School of Industrial Design en in 1985 was hij betrokken bij de oprichting van het Centre for Industrial Design Research, beide in Ottawa, Ontario, Canada.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.