kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wim Rietveld

Wim Rietveld (1924-1985)

Wim Rietveld was van mening dat alleen een zuiver functionalisme tot goede producten zou leiden. Hij streefde naar functionele ontwerpen die niet alleen goed van vorm waren, maar ook solide, praktisch en goedkoop. Hiermee heeft hij ervoor gezorgd dat designmeubilair voor een breed publiek bereikbaar werd.

  Zie ook Biografie
Als zoon van de architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld toonde Wim Rietveld al op jonge leeftijd een grote belangstelling voor vormgeving. Na de lagere school en het voltooien van de ambachtsschool voor metaalbewerken, volgde hij een opleiding tot instrumentmaker.

Hij kwam in dienst van een fabriek voor elektrische schakelapparatuur en een bedrijf voor filmapparaten.

Na de oorlog deed hij werkervaring op als leerling tekenaar, daarna tekenaar-constructeur en tenslotte als hoofd tekenkamer bij Servo Balans in Den Haag, een fabriek voor industrieele weegapparatuur waar zijn broer Egbert chef was.

Van 1950 tot 1953 volgde hij de eerste ontwerpopleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Het ontwerpen vanuit een constructief helder perspectief waarbij rekening wordt gehouden met de praktische eisen van het gebruik van het product, gaf Rietveld een uitdaging en speelde in op zijn talenten. Hij werkte gelijktijdig bij zijn vader in Utrecht.

De kwaliteit van zijn eindexamenwerk was voor Willem H. Gispen aanleiding om hem uit te nodigen voor een betrekking bij de firma Gispen.

Gispen
In 1949 verliet W.H. Gispen zijn bedrijf en werd hij in 1953 opgevolgd door Wim Rietveld. Hij introduceerde de 'meubelen voor het eenvoudige interieur', geheel in de lijn van denken van Goed Wonen, waarbij een functioneel interieur centraal stond. Nederland verkeerde op dat moment in de wederopbouw en er heerste een schaarste aan materialen. Rietveld beschouwde dit als een uitdaging en dwong zichzelf tot functionele ontwerpen die niet alleen goed van vorm waren, maar ook solide, practisch en goedkoop.
Bij Gispen maakte Rietveld hoofdzakelijk kantoormeubilair, maar ontwierp ook woonkamerlampen en 'meubelen voor het eenvoudige interieur', zoals de fauteuil 1407 dat op de 10de Triënnale van Milaan in 1954 met een gouden medaille 'Diploma d'onora' werd bekroond.
Zijn ontwerpen werden aangeprezen met de leuze : Goed van vorm, solide, practisch, goedkoop' (het credo van Wim).

Samen met zijn vader ontwierp hij de stapel- en koppelstoel 'Mondial'.

In 1957 introduceerde Wim Rietveld zijn collega en opvolger André Cordemeyer bij de firma Gispen. Cordemeyer ontwierp samen met Rietveld een van de eerste industrieel vervaardigde kunststof stoelen in Nederland. Na het vertrek van Wim Rietveld heeft Cordemeyer tot zijn vertrek in 1976 vele producten voor Gispen ontworpen.

Vanaf 1956 werd hij, naast Friso Kramer, aangesteld als ontwerper bij het metaalbedrijf 'De Cirkel NV'. Hier ontwierp hij zijn 'Pyramidestoel' en de 'Reply' tekentafel. Voor de tekentafel ontving hij in Brussel de 'Signe d'Or'.

Zijn belangstelling voor de essentie van producten in samenhang met de techniek leidde ertoe dat Rietveld zich vanaf 1960 meer ging bezighouden met het ontwerpen van transportmiddelen: vrachtwagens, bussen en metro- en treinstellen, o.a. voor Werkspoor.
Voor het bedrijf Vicon ontwierp hij landbouwwerktuigen, voor Inventum ontwierp hij kacheltjes, rechauds en een koffiezetapparaat voor huishoudelijk gebruik.

Van 1960 tot 1975 was hij eveneens docent aan de part-time opleiding aan de Koninklijke Akademie in Den Haag.

In 1971 vormde Wim Rietveld samen met Wim Groeneboom een maatschap en werkten zij aan ontwerpen voor o.a. de metro van Amsterdam.

Van 1970-1973 is hij docent aan de Technische Hogeschool van Delft. In 1973 werd hij hier aangesteld tot buitengewoon hoogleraar bij de tussenafdeling voor industrieele vormgeving. De denkwijze van Wim Rietveld over industrieel ontwerp; 'goed van vorm, solide, practisch en goedkoop', sloot goed aan bij de wetenschappelijke doelstellingen van de nieuwe opleiding Industrieel Ontwerpen.

Zie ook vintage Wim Rietveld op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 551.