kunstbus
Dit artikel is 05-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wladimir Flem

Russische ontwerper, geboren in 1910 te Sint Petersburg.

Wladimir Flem groeide op in Sint Petersburg. Aan de moderne kunstacademie in Hamburg studeerde hij grafische vormgeving, waarna hij in 1932 bij de Rotterdamse uitgever Nijgh & Van Ditmar een baan kreeg als grafisch ontwerper. De Tweede Wereldoorlog bracht Flem door in Zwitserland, waar hij zich bezighield met houtsnijwerk. Na de oorlog vroeg directeur Friedheim van de Haagse firma Fridor hem om nieuwe naaimachines te ontwerpen. Hij ontwierp voor Fridor eerst eigentijdse naaimachine gebaseerd op een Zwitserse Elna, zijn volgende ontwerpen waren echter gebaseerd op de Amerikaanse streamline stijl.

Flem reisde naar Amerika waar hij Henry Dreyfuss, Walter Dorwin Teague en Raymond Loewy persoonlijk ontmoette. De Amerikaanse atmosfeer en professionele manier van werken bevielen hem zeer. Na terugkeer in Nederland besloot hij daarom de eerste avondcursus industriƫle vormgeving aan de Haagse Academie te volgen om bij het productontwerpen betrokken te blijven. Zo ontwierp hij bijvoorbeeld nog ventilatoren voor Fridor en Indola.

Het grafisch ontwerpen bleef echter zijn belangrijkste metier. Een groot deel van zijn professionele leven gaf hij les in grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Na een vroegtijdig pensioen in 1970 en een langdurig verblijf in Frankrijk en Italiƫ, verkocht hij Studio Flem aan twee oud-studenten, die zich toen in Gouda vestigden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 762.