kunstbus
Dit artikel is 14-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ykje-Durk

Ykje Durk

2005: Buro Leeuwarden - Ykje en Durk
Als introductie op de tentoonstelling hangt vlak voor de ingang een foto van een jongetje dat om zijn eigen as draait. Hij voert zijn eindeloze pirouette vol overgave uit. Hij is nergens bang voor en heeft een grenzeloos vertrouwen in de wereld om hem heen. In de expositieruimte is een vriendelijk landschap te zien. Wanneer bezoekers het landschap betreden, verschijnen Durk en Ykje daarin. Zij zweven als gewichtloze wezens door het luchtruim en hebben plezier zoals kinderen die ronddraaien in een zweefmolen. Deze wereld kent geen dissonanten. Of is dat schijn? Om daar achter te komen kan het publiek zich wagen tussen de enorme skippyballen, die naar een ruimte leiden waar het duo meer over zichzelf blootgeeft.

in gesprek met Durk en Ykje
Volgens Durk en Ykje is iedereen op zoek naar geluk, maar zijn de meeste mensen zich niet bewust van die zoektocht. Of willen mensen zich daar niet bewust mee bezighouden omdat ze zich liever laten verleiden door de media en de schone beloftes die hierin worden gedaan. In 'Sweef' wil het duo bezoekers niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk aanspreken. Niet door confrontatie, maar door communicatie. Het publiek wordt niet met kritische opvattingen bestookt, het hoeft zich niet te verdedigen. Het wordt slechts uitgenodigd tot het voeren van een gesprek waarin vragen gesteld kunnen worden al dan niet gevolgd door antwoorden. Tijdens de tentoonstellingsperiode zijn Durk en Ykje op woensdagmiddagen van 13.00 uur tot 17.00 uur zelf aanwezig in Buro Leeuwarden om met bezoekers in gesprek te raken over geluk.

positieve denkers
De aandacht voor geluk heeft bij Durk en Ykje te maken met een thema dat het duo al lange tijd bezighoudt: globalisering en de gevolgen ervan voor de samenleving. Onder filosofen zoals bij de Fransman Pierre Bourdieu, en in de beeldende kunst (Documenta X) staan vooral de negatieve effecten van globalisering centraal: snelle veranderingen, afstandelijkheid, egoïsme, angst voor de ander en liefdeloosheid. Mensen staan vaak niet meer ín de samenleving, maar er tegenóver, zo is de gedachtegang. Daarnaast zijn ook minder pessimistische geluiden te horen. Die gaan ervan uit dat een goede samenleving er vooral bij gebaat is dat mensen weer iets voor elkaar over hebben. In plaats van eigenliefde moeten mensen zich weer gaan richten op liefde voor anderen en weer bewust op zoek gaan naar het geluk en de goedheid als waarde. Volgens deze positief gestemde denkers is het dus tijd voor een reactie op de negatieve gevolgen van de globalisering. Durk en Ykje geven met hun installatie 'Sweef' in Buro Leeuwarden een verbeelding aan deze laatste gedachte.

interieurontwerper en beeldend kunstenaar
Durk volgde de opleiding 'Kunst en Design' bij de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden. Sinds 1999 ontwerpt hij decors voor uiteenlopende opdrachtgevers. Ykje volgde een opleiding voor theatervormgeving aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Zij ontwierp kostuums voor diverse producties. Samen maakten ze onder meer toneelbeelden voor het openluchtspel in Jorwerd, voor Tryater en voor de Dogtroep. Naast toneelbeelden zijn ze interieurontwerper en beeldend kunstenaar. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 266.