kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yrjö Kukkapuro

Fins designer, geboren in 1933 te Wyborg. Functionaliteit staat centraal in de ontwerpfilosofie van Kukkapuro, 'Forms follows function' is zijn motto. Hij ziet het telkens weer als een uitdaging om functionele, duurzame en comfortabele meubelen te creëren met gebruikmaking van zo min mogelijk materiaal.

Kukkapuro ontving talloze designprijzen in binnen- en buitenland en zijn ontwerpen zijn opgenomen in de vaste collecties van onder andere het Museum of Modern Art (MoMa) in New York, het Victoria and Albert Museum in Londen en het Vitra Design Museum in Weil am Rhein. In 1966 nam hij deel aan de tentoonstelling 'Vijftig jaar zitten' in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Zie ook Biografie
Aanvankelijk wilde hij schilder worden, maar in 1956 startte hij een opleiding meubeldesign aan de Academie voor Handenarbeid in Helsinki bij Ilmari Tapiovaara (1914), die baanbrekend werk verrichtte op het gebied van zelfbouwmeubelen.

In 1959 begon hij zijn atelier in Kauniainen waar hij, sterk beïnvloed door zijn leraar aan de Academie, functioneel meubilair ontwierp, d.w.z. vorm en functie op elkaar afstemde.

Zijn Karuselli-stoel uit 1965 was gevormd naar de afdruk van het lichaam van de ontwerper in de sneeuw.

Vanaf 1973 koos hij resoluut voor een minimalistische aanpak. Uiteindelijk zal hij zelfs het materiaal plastic de rug toekeren. Multiplex van berkenhout werd het belangrijkste materiaal voor hem.

Van 1978 tot 1980 was Kukkapuro docent aan het Technologisch Instituut in Helsinki.

In 1978 ontwierp hij de kantoorstoel Fysio, waarvan de vorm werd bepaald door antropometrische gegevens.

Van 1978 tot 1980 was Kukkapiro docent aan het Technologisch Instituut (Taideteollinin Korkeakoulu) in Helsinki.

In de jaren '80 begon hij beïnvloed door het postmodernisme expressievere te ontwerpen. Zijn Experiment-stoelen (1982-1983) zijn hier een goed voorbeeld van. Zelf verklaarde hij hierover "Postmodernisme heeft ons weer in contact gebracht met het vitale element dat de Fransen Joie de vivre noemen."

Kukkapuro's ontwerpen werden vervaardigd door Haimi tot in 1980 speciaal voor de productie van zijn meubilair het bedrijf Avarte werd opgericht.

In de jaren 1990 liet Kukkapuro prints en abstracte patronen aanbrengen op de rugleuning en zitting van zijn stoelontwerpen. Goed gekend zijn de 'tattooed' armstoelen.

Ook vandaag is deze Finse ontwerper nog altijd actief.

4 juli > 11 oktober 2009 - Design museum Gent
Het plan van de tentoonstelling is van de hand van Yryö Kukkapuro en brengt een overzicht van zijn oeuvre vanaf de late jaren 50 tot vandaag. Er is ook ruimte voor het uitproberen van enkele van zijn ontwerpen.

Zie ook vintage Yrjö Kukkapuro op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 92.