kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alain Delon

Alain Delon (geboren op 8 november 1935) is een beroemd Frans acteur.

Delon werd geboren in Sceaux, Frankrijk. Op zijn 17e ging hij in het leger en diende in Indochina als parachutist. Zijn doorbraak als filmster kwam met Plein Soleil (1962), een bewerking van The Talented M. Ripley van Patricia Highsmith. Hij speelde ook in Il Gattopardo van Luchino Visconti en Le Samourai. Later kon hij deze acteerprestaties niet meer evenaren.

In 1968 werd de bodyguard van Delon en zijn vrouw Natalie dood gevonden op een vuilnisbelt. Daarop raakten zij betrokken in een massief seks-, drugs- en moordschandaal.

In 1973 zong hij een duet met de Franse popzangeres Dalida getiteld Paroles... Paroles..', dat een grote hit in Frankrijk, Japan en Canada werd.

In 1987 leerde Alain de Nederlandse Rosalie van Breemen kennen, toen zij werd ingehuurd als achtergrondzangeres bij de opnames voor zijn videoclip Comme au Cinéma. Ondanks het leeftijdsverschil van ongeveer 30 jaar, begon het tweetal een relatie. Het is onduidelijk of de relatie ook uitmondde in een huwelijk, maar er werden wel twee kinderen geboren: Anouschka (1990) en Alain-Fabien (1994). De relatie eindigde in 2001.

In 1997 kondigde Alain aan te stoppen met acteren na een reeks filmmislukkingen.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Alain_Delon.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.