kunstbus
Dit artikel is 05-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexandra Koch

Duitse regisseuse

Op de middelbare school in het Noord-Duitse Flensburg leerde Alexandra Koch, zoals alle scholieren, theaterteksten 'analyseren, begrijpen, doorgronden'.

In 1992 koos ze voor het theater in Nederland. Bij aankomst in Amsterdam deed ze met succes auditie voor de regieopleiding aan de Theaterschool. De docenten stelden een dwingende eis: ze moest haar Nederlands beheersen, anders kon ze niet aan de opleiding beginnen.

Nadat ze was geslaagd voor de regieopleiding aan de Toneelschool in Amsterdam maakte ze producties bij het Gasthuis (o.a. Huisvrouw, Eau Rouge), FACT (Als iemand... en Dominique) en Malpertuis (Spa en Hondenspel). Voor haar voorstellingen werkt zij regelmatig samen met schrijvers zoals Esther Gerritsen, Paul Pourveur, Rob de Graaf en Elvis Peeters.

Intussen waren regies van haar hand te zien bij De Toneelschuur, Toneelgroep Oostpool, Het Nationale Toneel, het ro theater. Verder heeft zij samen met het Schrijverspodium Vlaanderen een digitale vindplaats voor Nederlandstalig nieuw repertoire opgezet: regisseur, als coordinator voor Hotel Dramatik en als toneelvertaler in Amsterdam.

Websites: www.nrc.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.