kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

animatie

Een geanimeerde afbeelding


Deze animatie beweegt met 10 frames per seconde.


Deze animatie beweegt met 2 frames per seconde. Dit is traag genoeg om de afzonderlijke frames te kunnen zien.

Animatie is de illusie van beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden, zogenaamde frames. Dit komt in het dagelijkse leven het meeste voor op het internet, in tekenfilms en tekenfilmseries en animatiefilms. Grafische computerformaten zoals GIF, MNG, SVG en Flash zorgen voor de animaties op computers en het internet.

Animatiefilm
Animatiefilm is de algemene naam voor filmopnames waarin geen levende acteurs optreden, maar in plaats daarvan getekende figuren (tekenfilm), of levenloze materie (zoals kleifiguurtjes) die worden gefilmd in de enkelbeeldtechniek. Dit wil zeggen dat de beelden één voor één worden opgenomen. Bij het achter elkaar plaatsen van de beelden in een film geven deze dan, indien het goed gebeurt, de illusie van beweging. Om een volledig vloeiende beweging te maken zijn er 24 frames per seconde nodig. Er zijn ook animaties die met 12 of 10 frames per seconde gaan. Maar met zo'n animatie bereik je geen volledig vloeiende beweging.

Enkele pioniers van het genre waren Winsor McCay en Eadweard Muybridge.

Animatie beleeft nieuwe hoogtijdagen omdat computers veel techniek overnemen. Het is altijd al een kunstvorm geweest waarin techniek een belangrijke rol speelde.

De huidige generatie animatiefilmmakers maakt veel gebruik van de computer. Hierdoor is een heel nieuw animatiefilmgenre ontstaan genaamd 3D-computeranimatie. De film Toy Story van Pixar en Disney is de eerste computergegenereerde avondvullende film. Enkele andere van computergegenereerde films zijn Shrek en Ice Age.

Succesvolle producenten van computeranimatie zijn Pixar Animation Studios, DreamWorks Animation Studios en Blue Sky Studios.

Tekenfilm
Een tekenfilm is een animatiefilm waarvan de afzonderlijke beelden getekend zijn.

Bekende tekenfilms zijn onder andere die gemaakt door Walt Disney (Donald Duck) en Tex Avery's Looney Tunes.

Walt Disney is decennialang de 'koning van de tekenfilm' geweest. De "tekenfilm", gemaakt door met de hand te tekenen, is aan het begin van de eenentwintigste eeuw vrijwel helemaal verdwenen, en vervangen door films die gemaakt zijn met behulp van computers.

Veel van de latere concurrenten van Disney zijn in zijn studio begonnen. Zo zijn de Dreamworks studio's begonnen door ex-Disney Company medewerkers. Een computeranimatiestudio, die nauw samenwerkt(e) met Disney, is Pixar Animation Studios.

De Amerikaanse animatieserie Scooby Doo haalde in september 2004 The Simpsons in qua aantal afleveringen. Met 335 afleveringen was de Simpsons de grootste, maar dit record is ingehaald toen de 350ste aflevering werd uitgezonden.

'Paniek op de prairie' is de laatste tekenfilm uit de Disney studio's. De Disney studio's hebben besloten om na die film uitsluitend nog films via computeranimatie te maken. Ze hebben zich sindsdien vooral bezig gehouden met de marketing van tekenfilms, zoals 'Toy Story' en 'Monsters & Co.'. Deze films waren gemaakt door de Pixar Animation Studios.

Een beroemde tekenfilm is Watership down, met Bright Eyes van Art Garfunkel als soundtrack. Underground striptekenaar Robert Crumb gaf toestemming voor een verfilming van het levensverhaal van zijn stripheld Fritz the Cat.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tekenfilm.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.