kunstbus
Dit artikel is 28-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ben van Os

The girl with the pearl earring

Nederlandse Art director / Production designer, geboren in 1944.

Van Os werd beroemd met zijn barokke, droomachtige filmvormgeving. Hij stelt dat de 'luchtkastelen' die hij creëert een werkelijkheid op zichzelf vormen - een 'verhevigde werkelijkheid' die geënt is op de artificiële taal van de schilderkunst en het theater, met een nadruk op licht, kleur en textuur.

Ben van Os verwierf internationale faam als art director voor films. Hij ontwierp onvergetelijke decors voor meer dan zestig speelfilms en werd tweemaal genomineerd voor een Oscar: in 1994 samen met Jan Roelfs voor de vormgeving van de film Orlando van Sally Potter en in 2004 voor de sfeerbepaling van Girl with a Pearl Earring van Peter Webber. Bovenal is Ben van Os bekend geworden vanwege zijn samenwerkingen met de Britse filmregisseur Peter Greenaway. De bizarre, spraakmakende films ZOO (1985), Drowning by Numbers (1986), The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover (1989) en Prospero's Books (1991) danken hun reputatie mede aan de uitbundige, vervreemdende decors van Ben van Os en zijn compagnon Jan Roelfs.

Biografie
Ben van Os belandde per toeval in filmvormgeving. Na de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag begon hij als interieurarchitect. Toen Eric de Kuyper hem in 1982 vroeg te helpen bij het opbouwen van de set van "Naughty boys", kwam zijn gevoel voor film aan de oppervlakte. Later werden andere samenwerkingen geboren, o.a. met filmproducenten Kees Kasander en Matthijs van Heijningen en met regisseurs als Frans Weisz, George Sluizer, Peter Greenaway en Peter Webber.

Het is Kees Kassander geweest die Ben van Os en Jan Roelfs aan Peter Greenaways' culthits uit de jaren tachtig wist te verbinden waarmee zij de basis legden voor hun huidige internationale succes. Aangezien Greenaways experimentele films uitblinken door hun vormgeving, richtte de grote internationale aandacht zich al gauw op beide vormgevers die hier in samenwerking met de exkunstschilder Greenaway verantwoordelijk voor waren.

Van Os en Roelfs kregen in 1993 een Oscarnominatie 'Best Art Direction' voor Sally Potters Orlando, terwijl Roelfs, nu samen met Nancy Ney, in 1997 opnieuw in deze categorie werd genomineerd voor de sci-fi thriller Gattaca van Andrew Niccol.

Van Os en Roelfs gingen na Orlando uit elkaar en zochten hun eigen weg in respectievelijk Europa en de Verenigde Staten.

1995 - Transparant scherm van zilverkleurig weefsel voor de Trouwzaal van het Stadhuis Den Haag.
Voor de trouwzaal in het stadhuis ontwierp Ben van Os naast vier in Venetiaanse techniek geblazen hoge vazen een zwart-wit scherm, dat als zetstuk is geplaatst voor het grote raam dat uitziet op de zeer dicht- bijzijnde gevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In scherm zijn o.a. 72 gezeefdrukte trouwfoto's, rode LED-lampjes en datumgegevens te zien. In de rand staat in 17 talen (gesproken in Den Haag) de tekst: 'Ja ik wil', 'Trouwen is houden, houden is trouwen'.
Met behulp van een rood-goud geweven stof, speciaal voor de familie De Medici ontworpen, maakte Van Os de trouwzaal feestelijker. Boven het bruidspaar hangt nu een baldakijn, de zwarte stoelen zijn bekleed, er liggen kussens en er hangen banieren aan de Atriumkant. - (Ben van Os zijn tweede Oscar-nominatie (Ouborg Prijs 2005
De Ouborg Prijs wordt om de twee jaar toegekend aan een Haagse kunstenaar met een oeuvre dat lokaal en nationaal van belang is. De prijs, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956), is de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, die bestaat uit een bedrag van € 4.750, een tentoonstelling in het Gemeentemuseum en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag.
In de tentoonstelling zal Van Os drie tableaus presenteren die hij samenstelt uit objecten uit de collectie van het museum en props die hij in filmdecors gebruikte. De tableaus zijn gerelateerd aan de films Eline Vere, Girl with a Pearl Earring en The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover. Voorts worden fragmenten en stills uit andere films geëxposeerd die Van Os' eigenzinnigheid tonen.
Bij de tentoonstelling geeft Stroom Den Haag een publicatie uit met teksten van Lily van Ginneken (voorzitter jury en voormalig directeur van Stroom Den Haag), Katrien Gottlieb en Peter Greenaway.
Regisseur Peter Greenaway zal 22 januari 2005 spreken over zijn samenwerking met Van Os.

Websites:
. Filmografie www.cinema.nl
. Filmografie www.filmfocus.nl
. Piepschuimen paleizen. (Interview 2005) www.cinema.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.