kunstbus
Dit artikel is 11-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Betty Hutton

Amerikaanse actrice en zangeres, geboren 26 februari 1921 Battle Creek, Michigan - overleden 11 maart 2007 Palm Springs, Californië.

Betty Hutton, geboren als Elizabeth June Thornburg, groeide op in Michigan, maar bezocht New York City in de hoop een rol te krijgen in een stuk op Broadway waarvoor ze echter werd afgewezen. Ze werd ontdekt door Vincent Lopez die haar rollen bezorgde in twee korte films van Warner Brothers en in de Broadway shows Panama Hattie en Two for the Show.

In de jaren '40 was zij in veel komedies en musicals te zien. Haar bekendste rol speelde ze in 1950 in de musical Annie Get Your Gun, een rol die oorspronkelijk bedoeld was voor Judy Garland, maar die rol vanwege gezondheidsproblemen niet aan kon.

In 1952 speelde ze een van de hoofdrollen in een film van Cecil B. DeMille over het circusleven: The Greatest Show on Earth. Deze won de Academy Award voor Beste Film.

In de jaren vijftig was ze veel in de nachtclubs van Las Vegas te zien. Ook had ze veel televisiewerk. Zo had ze in 1959 voor een jaar lang haar eigen show; The Betty Hutton Show.

In de jaren '70 kreeg Hutton geen rollen meer en vervaagde haar zangtalen. Ze vluchtte naar de alcohol, probeerde zelfmoord te plegen en had tevens een zenuwinzinking.

11 maart 2007 overleed ze aan de gevolgen van darmkanker. Het nieuws van haar overlijden werd op haar verzoek pas na de begrafenis bekend gemaakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.