kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Billy WilderAmerikaans filmmaker, (Sucha Beskidzka (Galicië, Oostenrijk-Hongarije, tegenwoordig Polen, 22 juni 1906 - Los Angeles, 27 maart 2002).

Billy Wilder, geboren als Samuel Wilder, is een meervoudig Oscarwinnaar en een van de belangrijkste regisseurs uit de Amerikaanse filmgeschiedenis.

Zijn eerste Oscar kreeg Wilder al in 1945, voor zijn film The Lost Weekend, een verhaal over een alcoholische schrijver.

In 1944 maakte hij de thriller Double Indemnity, in 1950 de klassieker Sunset Boulevard en in 1959 verscheen wat sommigen 'de beste komedie aller tijden' noemen, Some like it Hot, met hoofdrolspeelster Marilyn Monroe.

Cynisme, humor, een uitstekend verhaal en diversiteit kenmerkten zijn werk. Hij was in de meest uiteenlopende onderwerpen geënteresseerd, maar gebruikte vaak dezelfde acteurs, zoals Jack Lemmon, die bijvoorbeeld in Wilders laatste productie, de film Buddy, buddy uit 1981 de hoofdrol had, met als tegenspeler Walter Matthau.

Samuel Wilder werd geboren in Sucha Galicië (toen deel van Oostenrijk-Hongarije, nu Pools) en begon zijn loopbaan als journalist, eerst in Oostenrijk en later in Berlijn, waar hij met de filmindustrie in aanraking kwam. Hij werd aangenomen als scenarioschrijver, maar moest voor het opkomende Duitse Nazisme vluchten. Later zou hij vernemen dat zijn hele familie in concentratiekampen omgekomen was. Hij belandde in Parijs, waar hij voor een korte periode assistent-regisseur werd. Daarna trok hij de oceaan over en begon in Amerika een carrière als regisseur. Ook nam hij dienst in het Amerikaanse leger en nam aan gevechtshandelingen deel. Na de oorlog nam zijn roem als regisseur snel toe. Weliswaar raakte hij op latere leeftijd iets van zijn glans kwijt, maar dat neemt niet weg dat veel van zijn films klassiekers zijn gebleven.

Als schrijver deed Wilder ervaring op bij onder meer Ernst Lubitsch, die hij hielp de komedie Ninotchka op papier te krijgen. Dit werd een film met Greta Garbo, die hierin voor het eerst als actrice een lach op het witte doek projecteerde. Hij hield in 1981 op met werken.

Selecte Filmografie
1981 - Buddy Buddy
1978 - Fedora
1974 - The Front Page
1973 - Double Indemnity (TV) (1944 screenplay)
1972 - Avanti!
1970 - The Private Life of Sherlock Holmes
1967 - Casino Royale (geen credits)(zie James Bond)
1964 - Kiss Me, Stupid

1963 - Irma la Douce met Jack Lemmon, Shirley MacLaine en Lou Jacobi
De naïeve Franse politieagent Nester Patou (Jack Lemmon) wordt naar een rosse buurt overgeplaatst. Hij is getuige van wat lijkt op een bordeel en belt het hoofdbureau om alle meisjes naar de gevangenis te vervoeren. Dit leidt echter tot een verstoring van het goed georganiseerde systeem dat de politie en de pooiers hebben. Nester wordt ontslagen, gaat zich bezatten in een bar, raakt bevriend met Irma (Shirley MacLaine) en slaat haar pooier in elkaar, wat als gevolg heeft dat hij haar nieuwe pooier wordt. Nester vind het maar niets dat Irma naar andere mannen moet, en bedenkt een plan.

1960 - The Apartment
1959 - Some Like it Hot
1955 - The Seven Year Itch
1951 - The Big Carnival (ook wel: Ace in the Hole)
1950 - Sunset Boulevard
1939 - Ninotchka

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Billy_Wilder

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 722.