kunstbus
Dit artikel is 19-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carice van Houten

Nederlands actrice, geboren 5 september 1976 in Leiderdorp. Haar vader wist in 1976 (Music Review, mei 1976) het mysterie op te lossen dat door de Britse componist Edward Elgar aan diens Enigma Variations was verbonden, en vernoemde de eerste van zijn twee kinderen naar Elgars dochter: Carice. De naam is een samentrekking van CARoline-alICE.Anouk van Houten is een dochter van de Nederlands-Schotse schrijver, musicoloog en filmhistoricus Theodore van Houten en van de juriste Margje Stasse, hoofd personeelszaken van Teleac/NOT.

Carice van Houten imiteerde als kind graag Laurel & Hardy en Tina Turner. Ze begon als kind met acteren in een toneelstuk voor kinderen, Goudhaartje. Op het St. Bonifatiuscollege te Utrechtspeelde ze in het schootoneelgezelschap onder meer de titelrol in een drie uur durende productie van Hugo Claus' Tijl Uilenspieghel. Zij leerde ook verdienstelijk klarinet spelen en is een uitstekend zangeres.

In 1995 werd ze aangenomen op zowel de toneelschool van Amsterdam als die van Maastricht, wat een zeldzaamheid is. Ze begon haar tv-carrière (bij het VPRO-programma Labyrint. In 2001 speelde ze de rol van Polly in de Driestuiversopera bij het Noord Nederlands Toneel.

Voor haar toneelwerk won ze in 1999 de Pisuisse prijs, de Top Naeff prijs en in 2003 de Colombina voor haar rol van Macha in Een Meeuw van Tsjechov onder regie van Theu Boermans bij De Theatercompagnie. Ze won drie Gouden Kalveren voor haar titelrollen in de films Suzy Q en Minoes en haar hoofdrol in Zwartboek.

Carice van Houten maakte in 1999 samen met haar vader een hoorspel over de Engelse schrijfster Jane Austen en haar muziek, voor VRPO Radio 4 (Urubicha). Ze (sprak Het Achterhuis van Anne Frank in als luisterboek (2007). Ook vertelde ze het verhaal van het Zwanenmeer op een CD-opname van Tsjaikovsky's ballet, gedirigeerd door Charles Dutoit.

In de zomer van 2007 nam Van Houten haar eerste Engelstalige film op. Deze productie, Dorothy Mills, werd opgenomen bij Dublin en geregisseerd door de Franse regisseur Agnès Merlet. Vervolgens speelde zij Nina, de echtgenote van graaf Claus Schenk von Stauffenberg (gespeeld door Tom Cruise) in een remake van The plot to Kill Hitler uit 1990, die aanvankelijk de werktitel Rubicon droeg en later Valkyrie werd genoemd (verschijnt 2008).

In oktober 2007 speelde ze in Marokko naast Leonardo DiCaprio in de film Body of Lies van regisseur Ridley Scott. En in Toronto in Repossession Mambo, waarin zij met Jude Law en Forest Whitaker werkte. Repossession Mambo is een sf-thriller over illegale donorhandel.

In 2007 werd zij door het publiek van de Nederlandse Filmdagen in Utrecht gekozen tot 'Beste Nederlandse actrice aller tijden'. Haar acteerprestaties steken altijd uit boven de films waarin zij speelt. Sinds haar succes in 2006 met Zwartboek heeft zij snel een grote internationale reputatie verworven. Zij beheerst alle facetten van de dramatische kunst en leent zich zowel voor blijspel, dark comedy als voor drama en tragedie.

Carice's twee jaar jongere zuster Jelka is een all-round film- en theaterspecialiste en eveneens actrice en zangeres. Zij zong op de soundtracks van Minoes en De Passievrucht.

Carice van Houten heeft sinds 2006 een relatie met de Duitse acteur Sebastian Koch, haar tegenspeler in de film Zwartboek.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Carice_van_Houten

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.