kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve (Parijs, 22 oktober 1943) is een Frans actrice. Haar vader, Maurice Dorleac, was ook een acteur. Ze debuteerde op haar dertiende (in 1956) op het witte doek (in Les collégiennes), waarbij ze de meisjesnaam van haar moeder, die ook actrice was, aannam.

Ze kreeg pas enige bekendheid in 1964, met haar rol in Les parapluies de Cherbourg (Grand Prix van het filmfestival van Cannes). Sinds toen heeft ze zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste vrouwen op het Franse scherm en een van de topsterren op de internationale filmscène in de late jaren zestig.

Deneuve is niet alleen als actrice actief; ze is ook zakenvrouw door haar eigen productiemaatschappij (1971 - Les Films de la Citrouille), een model (in de jaren '80 was ze het gezicht voor de parfums van Chanel) en sinds 1986 heeft ze ook haar eigen parfum.

Ze was getrouwd met de Britse fotograaf David Bailey, heeft een dochter Chiara (1972) met de Italiaanse acteur Marcello Mastroianni en een zoon Christian (1963) met de Franse regisseur Roger Vadim.

Films
Een (klein) overzicht
:
Les Parapluies de Cherbourg - 1964
Belle de jour - 1967
Zig-Zig - 1974
Le dernier métro - 1980, van François Truffaut
The Hunger - 1983, met Susan Sarandon en David Bowie
Indochine - 1992, nominatie voor de Oscar "Beste Actrice", de film haalt de Oscar "Beste buitenlandse productie"
Les voleurs - 1996
Dancer in the Dark - 1999
8 Femmes - 2001, als Gaby
Les Temps qui Changent - 2005, met Gerard Depardieu

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Catherine_Deneuve

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.