kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charlie ChaplinCharlie Chaplin in "The Kid"

Charlie Chaplin Tribute (Part 1) (Charlie Chaplin, voluit (KBE) Charles Spencer Chaplin jr. (Walworth, Londen, 16 april 1889 - Vevey, Zwitserland, 25 december 1977) was een Brits vaudeville-acteur die in de tijd van het ontstaan van de bioscoopfilm in de Verenigde Staten de beroemdste filmster ter wereld werd; later werd hij ook filmregisseur.

Zijn bekendste rol was ongetwijfeld die van de zwerver (The Tramp), een mannetje van eenvoudige komaf met een klein snorretje en een aanzienlijke persoonlijke waardigheid; gekleed in een strak zittende jas, een bamboe wandelstokje en een hoedje lukt het hem in het dagelijks leven steeds weer vanuit een underdog-situatie zijn moeilijkheden te overwinnen. Chaplin speelde deze rol met veel succes van 1914 tot 1936 in tientallen films.

Biografie
Chaplin werd geboren als zoon van Charles Chaplin (een Roma) en Hannah Harriette Hillin, die beide in reizende toneelgezelschappen werkten. Zijn ouders gingen spoedig na zijn geboorte uit elkaar, zodat hij bij zijn moeder achterbleef. Zij besteedde de kleine Charlie en diens halfbroer Sydney uit in het armenhuis ('workhouse'), waar ze na een paar weken werden overgeplaatst naar een school voor wezen en verlaten kinderen in Hanwell. Later ontdekten zij dat ze een halfbroer hadden, George Dryden (31 augustus 1892 - 30 september 1957), een zoon van hun moeder; eveneens acteur en later werkzaam bij Charlie.
De vader Chaplin stierf als alcoholist toen Charlie 12 was, zijn moeder stortte geestelijk in, en werd uiteindelijk opgenomen in een gesticht, het Cane Hill Asylum bij Croydon. Ze overleed in 1928.

Stomme films waren even gemakkelijk te begrijpen voor een Chinees publiek als voor een Amerikaans; Chaplin werd letterlijk een wereldster. Met de opkomst van de geluidsfilm begon zijn reputatie te tanen; zijn forte was stil spel. Ook raakte hij in de V.S. verwikkeld in een schandaal: hij werd beschuldigd van communisme en vertrok naar Zwitserland.

Veel minder bekend is dat hij naast acteur en regisseur ook componist was; hij schreef onder andere solowerken voor cello en de filmmuziek bij zijn eigen film 'Modern Times' en het wereldberoemde nummer 'Smile'.

Huwelijken en kinderen
Chaplin is vier keer getrouwd geweest (en had vele affaires).
. Mildred Harris, zij kregen een zoon: Norman Spencer Chaplin (bijgenaamd "The Little Mouse"), stierf als baby.
. Lita Grey.
. Paulette Goddard, geen legaal huwelijk.
. Oona O'Neil. Toen zij trouwden was Charlie 54 en Oona net 18. Het huwelijk werd omschreven als gelukkig, ze kregen drie zoons: Christopher, Eugene en Michael Chaplin en vijf dochters: Geraldine (eveneens een bekend actrice), Josephine, Jane, Victoria en Annette-Emilie Chaplin. Oona overleed, na jarenlang alcoholmisbruik, in 1991 aan alvleesklierkanker.

Erasmusprijs
In 1965 ontvangt Charlie Chaplin uit handen van Prins Bernhard in Rotterdam de Erasmusprijs

Overlijden
Charlie Chaplin overleed in zijn slaap tijdens de nacht/ochtend van eerste kerstdag aan een hartstilstand en was 88 jaar oud.

Op 8 maart 1978 werd zijn lijk gestolen. Het plan was om losgeld te eisen, dit mislukte en de dieven werden gearresteerd. Het lijk werd 11 weken later teruggevonden bij het meer van Genève en herbegraven onder 180 cm beton.

Greep uit zijn films: The Kid (1921), A Woman of Paris (1923), The Gold Rush (1925), The Circus (1928), City Lights (1931), Modern Times (1936), The Great Dictator (1940), Monsieur Verdoux (1947), Limelight (1952)
Enkele minder bekende films: Tillie's punctured romance (1914), The Tramp (1915), The immigrant (1916), Easy street (1917), The adventurer (1917), A Dog's life (1918), How to make movies (1918), A King in New York (1957), A Countess from Hong Kong (1967)

Websites: www.charliechaplin.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 20.