kunstbus
Dit artikel is 14-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claude Berri

Franse filmmaker, geboren 1 juli 1934, Parijs - overleden 12 januari 2009 aldaar.

Claude Berri Langmann begon zijn loopbaan als acteur, won als regisseur meteen een Oscar voor zijn korte film Le Poulet (1962), produceerde zijn eigen films, maar ook die van jong talent als Maurice Pialat, Jacques Doillon, Claude Miller en recentelijk Abdel Kechiche (regisseur van La Graine et le Mulet). Hij gaf Roman Polanski de kans om Tess te verfilmen, maar vond ook het geld voor Astérix et Obélix contre César en Mission Cléopatre of het historische drama La Reine Margot. Ook produceerde hij in 2008 nog de komedie Bienvenue Chez les Ch'tis van Dany Boon, die zich ontpopte tot meest succesvolle Franse film aller tijden.

Als regisseur is hij vooral bekend van de films Jean de Florette en Manon des Sources uit 1986, met Gerard Depardieu, Yves Montand en Emmanuelle Beart.

Berri acteerde vanaf de jaren vijftig in tientallen films, onder meer van Claude Chabrol.

Hij maakte zijn debuut als regisseur met de kortfilm Le poulet, waarvoor hij in 1965 ook een Oscar won.

1967 Le Vieil Homme et l'Enfant
Vaak schreef hij ook zijn eigen films, zoals zijn autobiografische speelfilmdebuut Le Vieil Homme et l'Enfant (1967) met Michel Simon, Alain Cohen en Charles Denner.
Claude is een Joods jongetje tijdens W.O.II. Door de Nazi-bezetting, zijn zijn ouders bang voor arrestatie en zij sturen Claude naar een ouder echtpaar op het platteland. Pepe, de oude man, is een aanhanger van de collaborerende Pétain en een anti-semiet, maar hij weet niets af van Claude's religie. De man en de jongen groeien langzaam naar elkaar toe.

Tchao pantin (1983) met Richard Anconina, Ahmed Ben Ismaël en Coluche
Een door de dood van zijn aan drugs verslaafde zoon verbitterde ex-politieman (Coluche) leidt een uitzichtloos bestaan als een goedkope, rum verslaafde, sullige pompbediende. Op een nacht maakt hij kennis met een jonge, kleine gauwdief, die met het trafficen van drugs een behoorlijke bijverdienste heeft. Tussen deze twee ontstaat een bijzondere band en als de jongen geliquideerd wordt veert Coluche krachtig op en neemt hevig wraak.
Naar een roman van Alain Page die Berri zelf tot een scenario bewerkte. Die film leverde de acteur Coluche overigens een César op

1986 Jean de Florette met Yves Montand, Gérard Depardieu en Daniel Auteuil
In een Frans dorpje hebben een oude man en zijn enig levend familielid hun oog gericht op een vrijstaand huis. Ze hebben het water van het huis nodig voor hun bloemen. Ze horen echter tot hun spijt dat de nieuwe eigenaar van het huis het zal gaan bewonen, en besluiten het water te blokkeren. Ze kijken twee jaar lang toe hoeveel moeite het de nieuwe buurman kost om zijn groenten te bewateren, hetgeen zelfs ten koste gaat van zijn gezondheid.
1986 Manon des Sources (of Jean de Florette II) met Yves Montand, Daniel Auteuil en Emmanuelle Béart
De jonge Manon (Emmanuelle Béart) keert terug naar haar jeugddorp, naar een tante. Ze gaat de geiten hoeden. Haar moeder heeft haar opera-carriere hervat. Tijdens het verzorgen van de geiten komt ze erachter dat alle dorpelingen een bron hebben verzwegen die destijds belangrijk was voor haar vader.
Jean de Florette en de vervolgfilm Manon des Sources waren prachtig gefotografeerde verhalen waarin de kleine en grote onhebbelijkheden van mensen centraal stonden. - (des Sources waren verfilmingen van boeken van Marcel Pagnol.

1993 Germinal
Ook regisseerde hij grote, succesvolle historische films als de Zola-verfilming Germinal (uit 1993, indertijd een van de duurste Franse producties) met Miou-Miou, Gérard Depardieu en Judith Henry.
Tijdens het tweede Napoleontische rijk gaat Etienne Lantier werken in de kolenmijnen in Montsou in Noord Frankrijk. In de donkere dieptes maakt hij kennis met ellende en alcoholisme. Hij zet zich in voor de rechten van de werkers door samen met collega's te gaan staken. De militairen treden hard op, maar hij gaat door met zijn strijd tegen de onrechtvaardigheid.

Zijn echte sterkte waren literaire verfilmingen. Zo kreeg hij ook goede kritieken voor zijn versie van Emile Zola's Germinal, alweer met Depardieu in een hoofdrol.

1997 Lucie Aubrac
Over de pogingen van verzetsheldin Aubrac om haar man te bevrijden (1997) met Carole Bouquet, Daniel Auteuil en Patrice Chéreau.
Raymond Samuel en zijn vrouw Lucie zijn actief in het verzet tegen de nazi's. Wanneer Raymond wordt gearresteerd, tracht de zwangere Lucie met gevaar voor eigen leven haar echtgenoot uit handen van nazi-beul Klaus Barbie te redden.

2007 Ensemble c'est Tout
Zijn laatste film, 'Ensemble c'est Tout' met Audrey Tautou, Guillaume Canet en Laurent Stocker, was opnieuw warmbloedig en een tikje nostalgisch.
In een groot appartement aan de voet van de Eiffeltoren raken de levens van vier mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden. De 26-jarige Camille leidt een eenzaam leven in Parijs. Ze maakt 's nachts kantoren schoon, leeft in een onverwarmd kamertje en verwaarloost haar tekentalent. Als ze ziek wordt, geeft de welgemanierde Philibert, telg uit een verarmd adellijk geslacht, haar onderdak. In hetzelfde appartement woont ook de nogal ongemanierde Franck, een hardwerkende topkok in spe. Deze houdt eigenlijk alleen van Paulette, zijn oude grootmoeder. Wanneer zij in een sfeerloos verzorgingstehuis dreigt weg te kwijnen besluiten Franck, Philibert en Camille haar in huis te halen. Hoewel de eerste contacten niet bepaald soepel verlopen, vinden deze vier huisgenoten het geluk bij elkaar en trachten ze allevier in het reine met hun verleden te komen.

Zondagmorgen 11 januari 2009 werd Berri opgenomen in het ziekenhuis Pitie-Salpetrière in Parijs, waar hij een dag later overleed. President Nicolas Sarkozy noemde Berri 'een grote ambassadeur' van de Franse film.

Filmografie
Le Poulet (1962)
Les Baisers (1964)
Chance et l'Amour, La (1964)
Le Vieil Homme et l'Enfant (1967)
Alternatieve titel: The Two of Us
Mazel Tov ou Le Mariage (1969)
Le Pistonné (1970)
Sex-shop (1972)
Le Mâle du Siècle (1975)
La Première Fois (1976)
Un Moment d'Égarement (1977)
Je Vous Aime (1980)
Le Maître d'École (1982)
Tchao Pantin (1983)
Jean de Florette (1986)
Manon des Sources (1986)
Uranus (1990)
Germinal (1993)
Lucie Aubrac (1997)
La Débandade (1999)
Une Femme de Ménage (2002)
L'Un Reste, l'Autre Part (2005)
Ensemble, C'est Tout (2007)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.