kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claude Sautet

Franse scenarioschrijver en regisseur, geboren 23 februari 1924, Parijs - overleden 22 juli 2000, Parijs.

Claude Sautet (1924 - 2000) was ooit muziekrecensent en in de jaren vijftig en zestig als scenarioschrijver betrokken bij verschillende Franse films. In 1969 - inmiddels 45 jaar - brak hij door als regisseur met Les choses de la vie. In de jaren zeventig maakte Sautet zijn bekendste films, waaronder Max et les ferrailleurs (1971), César et Rosalie en Une histoire simple (1978). Zijn film 'Une Histoire simple' werd genomineerd voor een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Sautet schildert in zijn films een scherp portret van de Franse middenklasse met haar vaak van ontrouw en overspel aan elkaar hangende huwelijksleven. Menselijke emoties spelen daarbij een belangrijke rol. 'Dat waar het op aankomt is de intensiteit van een emotie. Die wil ik tegen elke prijs aan de toeschouwer overbrengen', aldus Sautet, die bekend stond om zijn gedreven acteursregie.

Over Romy Schneider, met wie hij vijf films maakte, zei hij: 'Als ze zich in een personage verdiepte, ging ze daar helemaal in op. Het is misschien treurig om te zeggen, maar ze was totaal verslingerd aan haar rollen.'

De films van Sautet hebben altijd meer belang gehecht aan vriendschap en loyaliteit dan aan liefde en hartstocht. Hij componeerde zijn films met een muzikaliteit, die hij zelf zijn 'ondergrondse logica' noemde. In tegenstelling tot andere filmers die de Franse bourgeoisie tot intiem onderwerp namen (Chabrol, Truffaut), was Sautet nooit vilein. Hij was geen socioloog, zelfs geen psycholoog, maar een observator van onderhuidse disposities, van menselijke potenties. En hij was discreet. Met name zijn latere films deden het goed in Engeland, waar Sautets beschaafde oog voor wat niet werd gezegd en gedaan, van nature in goede aarde viel.

Filmografie:
1959 Scenario voor Les Yeux Sans Visage, Regie: Georges Franju
Professor Genessier veroorzaakt een auto-ongeluk waarbij het gezicht van zijn dochter Christine zwaar verminkt raakt. Uit schuldgevoel probeert hij haar gezicht te reconstrueren. Hiervoor gebruikt hij de huid van vrouwen, die hij samen met zijn assistente Louise ontvoert en vermoordt. Terwijl het duo geobsedeerd raakt door hun misdaden, dwaalt Christine, haar gezicht verborgen houdend achter een masker, eenzaam door het huis.
Georges Franju is berucht vanwege Le Sang des Bêtes, een documentaire waarin hij op koele, maar gedetailleerde wijze de moord op dieren in een slachthuis laat zien.

Als regisseur:
Classe Tous Risques (1960) met Jean-Paul Belmondo, Lino Ventura en Michel Ardan
Een ter dood veroordeelde gangster wordt zowel gezocht door de Franse als Italiaanse politie. Door verraad worden bij de Franse grens zijn vrouw en beste vriend gedood, zodat hij zich voor zijn vlucht naar Amerika eerst wil wreken.

L'Arme à Gauche (1965)met Lino Ventura, Sylva Koscina en Alberto de Mendoza
Het jacht van een Amerikaanse weduwe is in het Caraibisch gebied gestolen door wapensmokkelaars. Ze schakelt een Franse zeeman in om het jacht terug te vinden. De boot blijkt gestrand en de Fransman wordt onder bedreiging gedwongen om hem weer varend te maken.

Les Choses de la Vie (1970) met Michel Piccoli, Romy Schneider, Gérard Lartigau, Jean Bouise, Jacques Richard, Betty Beckers, Boby Lapointe, Hervé Sand
Een ondernemer van middelbare leefdtijd krijgt een fataal auto-ongeluk op het moment dat hij eindelijk zijn keus heeft gemaakt tussen vriendin en echtgenote. In de laatste minuten voor zijn sterven trekt zijn leven aan hem voorbij. Zwevend tussen leven en dood overdenkt de architect zijn weifelende keuze tussen zijn vrouw en zijn minnares.

Max et les Ferrailleurs (1971) met Romy Schneider, Michel Piccoli, Bernard Fresson, Henri-Jacques Huet, Betty Beckers, Maurice Auzel, Alain Belard, Michel Creton, Danielle Durou, Léa Gray
De wat norse Parijse politieagent Max heeft maar één doel voor ogen: een misdadiger op heterdaad betrappen. Als hij zijn oude kameraad Abel, die inmiddels in het criminele circuit verzeild is geraakt, weer ontmoet, bedenkt hij een val om de bende van Abel op heterdaad te kunnen betrappen. Hierbij maakt hij op slinkse wijze gebruik van de prostituee Lily, het vriendinnetje van Abel. Alleen zij weet het hart van cynicus Max te ontdooien.

César et Rosalie (1972) met Yves Montand, Romy Schneider, Sami Frey, Isabelle Huppert, Bernard Le Coq, Sami Frey, Henri-Jacques Huet, Betty Beckers, Hervé Sand, Pippo Merisi, Eva Maria Meineke, Jacques Dhéry, Gisela Hahn, Carole Lixon, Carlo Nell, Dimitri Petricenko
Rosalie (Romy Schneider) is een sterke vrouw, die niet kan kiezen tussen twee mannen, ook niet wíl kiezen, en liever beiden verlaat, of - vanuit de optiek van de mannen - min of meer ongewild wordt buitengesloten. De mannen in kwestie worden na een periode van rivaliteit vette maatjes. Dus wat heb je als vrouw zijnde dan nog bij die twee te zoeken ?

Net als Sautets Les choses de la vie (1969), waarin Michel Piccoli heen en weer geslingerd wordt tussen twee vrouwen (o.a. Romy Schneider), was het geestige èn bitterzoete César et Rosalie in Frankrijk een publiekssucces. In het jaar van uitbreng trok de film zelfs meer bezoekers dan The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972). César et Rosalie werd voor het eerst in Nederland uitgebracht in 1973. De Nederlandse filmpers reageerde welwillend. Over Romy Schneider berichtte het Utrechts Nieuwsblad: 'Regisseur Claude Sautet heeft filmisch iets heel moois met actrice Romy Schneider, die in zijn films (nog) beter acteert en (nog) aantrekkelijker is dan normaliter het geval is.'

Vincent, François, Paul... et les Autres (1974) met Yves Montand, Michel Piccoli, Gérard Depardieu, Marie Dubois, Stéphane Audran, Serge Reggiani, Umberto Orsini, Ludmila Mikaël
Drie vrienden van middelbare leeftijd steunen elkaar bij de verschillende problemen die ze op hun weg tegenkomen: echtgenotes, minnaressen, scheidingen, zakelijke crises en onvervulde verwachtingen. In de weekeinden komen ze regelmatig bij elkaar in Pauls landhuis in de Provence, en brengen de tijd door met kletsen, feesten en spelletjes. Op zondagavond keren allen weer terug naar de stad en naar hun eigen problemen. Vincent, fabrikant, heeft moeilijkheden met zijn bedrijf, zijn vrouw en zijn minnares. François, arts, heeft fijne kinderen, maar wordt door zijn vrouw bedrogen. En Paul is schrijver en gelukkig getrouwd, maar zijn boek zal wel nooit af komen.

Mado (1976) met Michel Piccoli, Jacques Dutronc en Romy Schneider
De ondernemer Simon Léotard (Michel Piccoli) gaat door de corruptie van zijn concurrent failliet, maar probeert hem met een koekje van eigen deeg terug te slaan en maakt zodoende onbedoeld slachtoffers in de lagere sectoren.

Une Histoire Simple (1978) met Romy Schneider, Bruno Cremer, Claude Brasseur, Francine Bergé, Madeleine Robinson, Eva Darlan, Arlette Bonnard, Sophie Daumier, Xavier Gélin, Yves Knapp, Roger Pigaut, Vera Schroeder, Nicolas Sempe, Jean-François Garreaud, Jacques Sereys
De 39-jarige Marie (Schneider) is een werkende vrouw van in de veertig die doodmoe is van haar saaie bestaan. Ze heeft een liefdesverhouding met de labiele en alcoholistische Serge. Zij wil de relatie beëindigen, ook al is ze zwanger van hem. Ze besluit tot abortus. Dan ontmoet ze op haar werk haar ex-man George en begint een affaire. Lang reflecteert ze over de ontstane situatie en haar leventje in het algemeen.

Un Mauvais Fils (1980) met Romy Schneider, Bruno Cremer en Claude Brasseur
Marie (Schneider) is een werkende vrouw van in de veertig die doodmoe is van haar saaie bestaan. Dit leidt ertoe dat ze zomaar een affaire begint. Na een tijdje stopt ze ermee en aborteert de ontstane zwangerschap. Lang reflecteert ze over de ontstane situatie en haar leventje in het algemeen.

Garçon! (1983) met Yves Montand, Jacques Villeret en Nicole Garcia
Alex is de zestig al gepasseerd, maar zit nog boordevol levenslust. Samen met zijn vriend Gilbert gaat hij regelmatig op avontuur. Toch heeft hij nog een heleboel onbevredigde verlangens en ambities. Op een dag ontmoet hij Claire, de vrouw op wie hij lang geleden smoorverliefd was.

Quelques Jours avec Moi (1988) met Daniel Auteuil, Sandrine Bonnaire en Jean-Pierre Marielle
De emotioneel labiele Martial wordt door zijn moeder op pad gestuurd om een tak van het familiebedrijf te inspecteren. Aan het inspecteren komt hij niet toe: hij wordt valselijk beschuldigd van een misdaad en komt in het gesticht terecht.

Un Cœur en Hiver (1992) met Daniel Auteuil, Emmanuelle Béart, André Dussollier, Brigitte Catillon, Myriam Boyer, Élisabeth Bourgine, Stanislas Carré de Malberg, Jean-Claude Bouillaud
De mooie, viruose violiste Camille heeft twee passies: de muziek van Ravel en de vriend van haar echtgenoot, die vioolbouwer is. Hij lijkt echter een hart van steen te hebben...
Hij is niet geslaagd aan het conservatorium maar bouwt nu zeer succesvol violen. Zijn baas is meer zijn partner, al zal hij hem nooit een vriend noemen omdat zijn hart te winters is om vriendschap te voelen. Zijn baas krijgt nu een zeer mooie dame, die door het werk ook veel met hem omgaat. (televisie. Ze neemt nu allerlei baantjes om aan het geld te komen. Dan stelt een vriendin haar voor aan Pierre Arnaud (Michel Serrault), die zijn memoires uitgewerkt wil hebben. Ze gaat in op deze werkzaamheden, en de twee leren elkaar zeer goed kennen.

Websites: www.nrc.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.