kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Clint Eastwood

Amerikaans filmacteur, filmproducent, filmregisseur en politicus, geboren 31 mei 1930 in San Francisco.

Eastwood heeft in diverse grote films gespeeld en later ook zelf grote films geregisseerd en geproduceerd. Verder heeft hij zich op latere leeftijd in de politiek begeven, onder andere als burgemeester.

De acteur
In 1955 debuteerde hij als acteur in de film Francis in the Navy, maar echt bekend werd hij vanwege zijn rol van Rowdy Yates, een tweede voorman-veedrijver, in de TV-serie Rawhide (1959-1966). Daarmee was voorlopig de richting van zijn carrière gezet: Eastwood kwam tot bloei in de western. Grote faam maakte hij in 1964 met A Fistful of Dollars, zijn eerste samenwerking met regisseur Sergio Leone. Met twee delen werd dit succes verlengd: eerst met For a few Dollars More (1965), daarna in 1966 met The Good, the Bad and the Ugly, die volgens velen strijdt om de titel beste western ooit met een andere Leone-klassieker: Once upon a Time in the West (waarin Eastwood overigens niet speelde).

De personages die hij in de spaghettiwesterns (en later ook in de politiefilms) uitbeeldde zijn onverzettelijk en hebben gevoel voor droge humor. Dit beeld daarbij blijft op het netvlies staan:
Een lange gestalte, grimmig gezicht en peinzende ogen, een smeulend sigaartje in een mondhoek, loopt met soepele, trage, tred als een panter door de scenes van de spaghettiwesterns, ondertussen met achteloze snelheid zijn Colt45 hanterend.

In 1971 heeft Eastwood zijn rol voor naamloze cowboy laten varen en speelde hij op het witte doek de keiharde politieagent Harry Callahan of: Dirty Harry. Tot en met 1988 verschenen er in totaal 5 films waarin Dirty Harry ten tonele werd gevoerd. Tussendoor speelde hij nog in diverse andere films.

Ook probeerde Eastwood een andere kant van zijn acteertalent te laten zien en werkte hij mee aan films met een komische inslag, zoals deels musical deels film "Paint Your Wagon", en in de komedies "Every Which Way But Loose", "Any Which Way You Can" en de zelf geregisseerde film "Bronco Billy".

Clint Eastwood is zeer muzikaal en kan goed gitaar en piano spelen. In de film "City Heat" laat hij zien dat hij piano kan spelen. Daarnaast maakte hij een aantal biografische films over beroemde muzikanten o.a. over Charlie Parker de film Bird. Zijn film Piano Blues droeg hij op aan Pinetop Perkins, Fats Domino en Dave Brubeck.

De regisseur
Dat Clint Eastwood als regisseur meer dan 25 films heeft gemaakt en daarvoor veel Oscars heeft gekregen is een feit. Hij hoort hierdoor bij de grootste Amerikaanse filmregisseurs.
In 1992 verbaasde Eastwood velen met de door hem geregisseerde film Unforgiven. Hoewel Eastwood al in 1971 zijn regiedebuut maakte met Play Misty for me, werd Unforgiven zijn voorlopige hoogtepunt: hij won de grote Oscars voor beste film en beste regie.
In 2005 won hij een tweede Oscar als beste regisseur voor Million Dollar Baby. Niemand anders won deze Oscar ooit op die hoge leeftijd (74 jaar).
In bijna alle films die hij regisseerde speelt hij zelf ook de hoofdrol.

De politicus
Van 1986 tot 1988 was hij namens de Republikeinse Partij burgemeester van Carmel-by-the-Sea in Californië.
Sinds 2002 is hij vicevoorzitter van de park- en recreatiecommissie van Californië; zijn termijn eindigt in 2008.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Clint_Eastwood.

Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1733.