kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Easy Rider

Easy Rider is een legendarische cultfilm uit 1969 met Dennis Hopper en Peter Fonda in de hoofdrol. Zij waren eveneens respectievelijk regisseur en producer. Jack Nicholson speelt een belangrijke bijrol, welke zijn grote doorbraak zou betekenen. Deze film is de eerste film afkomstig uit de protestcultuur van de hippie-beweging, en daarmee de eerste film die in gaat op de jeugdcultuur. Ook is het de eerste film waarvan de soundtrack volledig uit popmuziek bestaat. Muziek van, vooral, The Byrds, maar ook The Band, Jimi Hendrix en Steppenwolf maken deel uit van deze soundtrack. Centraal in de film staat de tegenstellingen tussen jeugd en de oudere generaties en het platte land en de stad. Ook is de film een ode aan de vrijheid en het weidse Amerikaanse landschap.

De verhaallijn
Het verhaal gaat over twee motorrijders, die cocaïne smokkelen van Californië naar Florida. Ze reizen op hun choppers door het Amerikaanse landschap en dromen van vrijheid en geluk. Ergens voor de Rocky Mountains ontmoeten ze een hippie, die ze een lift naar zijn commune geven. Hier zien ze hoe vrijheid weer afgenomen kan worden. Daarna besluiten ze Mardi Gras te gaan vieren in New Orleans. Ze rijden op de reis daar naartoe door een fanfare heen en worden gearresteerd. In eerste instantie worden ze in de gevangenis slecht behandeld, maar als een jonge advocaat het voor ze op neemt, worden ze al snel vrij gelaten. Ze besluiten de advocaat, die alcoholist is, mee te nemen naar Mardi Gras, omdat hij gratis kaartjes voor het beste bordeel van de VS heeft en omdat hij ze geholpen heeft.

Tijdens een stop worden ze erg bekeken vanwege hun lange haar en vreemde kleren, wat er in resulteert dat ze moeten vluchten. Ze worden alsnog in elkaar geslagen, waarbij de advocaat het leven laat. Om van het lijk af te komen verbranden ze dit. Vervolgens besluiten ze alsnog het bordeel te bezoeken. Ze komen twee prostituees tegen en worden verliefd. Op het kerkhof nemen ze LSD, waarna ze een slechte 'trip' beleven.

Omdat ze de cocaïne moeten vervoeren, gaan ze weer verder. Tijdens de laatste etappe van de reis komen ze twee eendenjagers in een grote Amerikaanse pick-up truck tegen, die besluiten ze de stuipen op het lijf te jagen door te dreigen te schieten. De hoofdpersonen negeren dit echter volledig, een steekt er zelfs zijn middelvinger op. Deze respectloze daad van een 'minderwaardige' langharige kost hem zijn leven. Zijn metgezel wil hem redden door een arts te zoeken, maar wordt, omdat hij getuige is, ook vermoord. Zo komt er een einde aan de droom van vrijheid.

Filmisch belangrijke wetenswaardigheden
Easy Rider is een perfect voorbeeld van method acting; de acteurs doen in werkelijkheid wat de hoofdpersonen in de film doen, om zich beter te kunnen inleven. Alle drugsscènes zijn dus echt. Verhaallijnen worden zelden uitgeschreven, omdat de drugsgebruikers vanzelf een conversatie aangaan. Er wordt dus alleen aan de hand van sleutelbegrippen gestuurd. Ook de cinematografie en regie zijn volledig vrij. Het geheel berust op de wisselwerking tussen de acteur en de cameraman. Een bekend voorbeeld hierbij is de scène waarin de hoofdpersonen door de painted desert rijden. Een van de motoren zwenkt uit, waarbij hij de camera als het ware 'mee opzij' duwt. Hierdoor ontstaat iets heel dynamisch. Ook zeer kenmerkend voor de film is de zeer geringe aandacht die besteed wordt aan de verhaallijn. De kijker is geen deelgenoot van het geheel en alles berust volledig op suggestie. Daardoor is het onmogelijk de verhaallijn volledig helder te krijgen. Deze aanpak zorgt er voor dat de toeschouwer een zekere mate van spanning voelt, als bij een detective.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Easy_Rider

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 44.