kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eddie MurphyEddie Murphy Delirious (part 1)(Eddie) Murphy (Brooklyn, New York, 3 april 1961) is een Amerikaanse filmacteur, stand-up comedian en zanger. Vanwege zijn donkere huidskleur wordt hij ook wel als Afro-Amerikaans aangeduid.

Murphy begon zijn carrière als stand-up comedian. Zijn bekendste stand-up shows, Delirious (1983) en Raw (1987), zijn uitgebracht op VHS.

Murphy speelt over het algemeen rollen met een komische inslag. In een aantal films speelt hij verscheidene rollen naast zijn hoofdrol.

Hij begon zijn televisie-carrière bij NBC's Saturday Night Live-televisieshow. Vanaf het begin van de jaren tachtig legde hij zich toe op het acteren in (min of meer) komische films. Met zijn eerste filmrollen in 48 Hrs. en Trading Places brak hij reeds door. Daarna volgden de succesvolle Beverly Hills Cop-series en Coming to America.

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was zijn populariteit aan het afnemen; hij maakte echter een come-back met de film "The Nutty Professor."

Murphy is eveneens een veelzijdig stemacteur; zo sprak hij de rol van de ezel in de animatiefilm Shrek in en de Chinese draak in Disney's Mulan.

Murphy is tot 2006 getrouwd geweest met Nicole. Nicole en Eddie hebben vijf kinderen: Brea, Shayne, Zola, Miles en Bella Zahra. De zangeres Melanie Brown (Mel B. - Spice Girls) zou bevallen zijn van Eddies 6e kind.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Eddie_Murphy_(acteur).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.