kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Elizabeth Taylor1966 Elizabeth Taylor als Martha in Who's Afraid of Virginia Woolf? samen met Richard Burton als George.

Elizabeth Rosemond Taylor (Hampstead (Londen), 27 februari 1932) is een Amerikaanse (van oorsprong Britse) actrice. Ze is vooral bekend van de films National Velvet, Cleopatra en Who's Afraid of Virginia Woolf?.

Elizabeth Taylor werd geboren in Hampstead, Londen als tweede kind van Francis Lenn Taylor (28 december 1897-20 november 1968) en Sara Viola Warmbrodt (21 augustus 1896-11 september 1994). Haar oudste broer is Howard Taylor (1929).

Hoewel ze soms "Liz" genoemd wordt, houdt ze niet van deze bijnaam. Zelf prefereert ze dat haar voornaam uitgesproken wordt als Eee-lizabeth (met de klemtoon op de eerste lettergreep). Haar middelste naam Rosemond is een eerbetoon aan haar oma van vaderskant, Elizabeth Mary Rosemond.

Taylor werd geboren met zowel een Brits als een Amerikaans paspoort. Haar ouders kwamen oorspronkelijk uit Arkansas City in Kansas. Haar vader was een kunsthandelaar, haar moeder een actrice die stopte met werken toen ze in 1926 in New York in het huwelijk trad.

Op de leeftijd van drie, kreeg Elizabeth Taylor haar eerste ballet-lessen. Nadat Groot-Brittannië betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog, besloten haar ouders terug te keren naar de Verenigde Staten. Het gezin vestigde zich in Los Angeles, waar de moeder van Elizabeth Taylor familie had wonen.

Toen Elizabeth Taylor negen jaar oud was, debuteerde ze op het witte doek. Universal Studios verlengde haar contract niet en Elizabeth Taylor stapte over naar Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Haar eerste film bij deze studio was Lassie Come Home uit 1943. Door deze film vestigde de jonge Elizabeth Taylor de aandacht op zichzelf en ze kon in meerdere films spelen. In 1944 speelde ze voor het eerst een hoofdrol in de film National Velvet. In deze film speelde Taylor een meisje dat een paard traint. De film werd een groot succes en bracht meer dan 4 miljoen dollar op. Elizabeth Taylor kreeg een lange-termijn contract aangeboden. Naast het acteren volgde ze onderwijs en studeerde ze aan de University High School in Los Angeles. In 1950 haalde ze haar diploma.

Elizabeth Taylor won tweemaal een Academy Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol: in 1960 voor BUtterfield 8 en in 1966 voor Who's Afraid of Virginia Woolf. Verder was ze driemaal genomineerd (in 1957, 1958 en 1959).

In 1963 werd ze de best betaalde actrice ooit tot die tijd, toen ze een contract tekende om Cleopatra te spelen in de gelijknamige film. Ze ontving hiervoor 1 miljoen dollard. Tijdens de opnames van deze film ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Richard Burton, die Marcus Antonius speelde.

Naast films speelde Elizabeth Taylor ook in een aantal televisieseries en op het podium. Ze heeft twee parfum-lijnen geïntroduceerd, die samen naar schatting 200 miljoen dollar per jaar omzet genereren.

Taylor heeft veel tijd en energie gestoken in liefdadigheid, vooral met betrekking tot Aids. Na de dood van haar vriend Rock Hudson hielp ze met het oprichten van de American Foundation for AIDS Research (amfAR). Naar schatting verzamelde ze in 1999 50 miljoen dollar voor de bestrijding van AIDS.

Zelf heeft ze de laatste jaren te lijden onder haar gezondheid. Ze lijdt aan hartfalen, een aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed door het lichaam pompt. Daarnaast heeft ze vijfmaal haar rug gebroken, een hersentumor overleefd en tweemaal een levensbedreigende longontsteking gehad.

Huwelijken
Elizabeth Taylor is naast haar acteerprestaties vooral bekend vanwege het feit dat ze acht keer getrouwd is geweest met in totaal zeven mannen:
Nicky Hilton (erfgenaam van Hilton Hotel) (6 mei 1950 - gescheiden op 29 januari 1951)
Michael Wilding (acteur) (21 februari 1952 - gescheiden 26 januari 1957)
Mike Todd (producer) (2 februari 1957 - 22 maart 1958, Mike Todd overleed)
Eddie Fisher (zanger) (12 mei 1959 - gescheiden 6 maart 1964)
Richard Burton (acteur) (15 maart 1964 - gescheiden 26 juni 1974)
Richard Burton (2e huwelijk) (10 oktober 1975 - gescheiden 29 juli 1976)
John Warner (senator) (4 december 1976 - gescheiden 7 november 1982)
Larry Fortensky (6 oktober 1991 - gescheiden 31 oktober 1996)

Uit het huwelijk met Michael Wilding heeft Elizabeth Taylor twee zonen, uit het huwelijk met Mike Todd één dochter. Met Richard Burton had Elizabeth Taylor een dochter geadopteerd, die na de tweede scheiding door Richard Burton is geadopteerd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Taylor

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 162.