kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fawlty Towers

Fawlty Towers is een Britse televisiecomedy die in twee series van 6 afleveringen voor de BBC werd gemaakt in 1975 en 1979. De afleveringen worden in vele landen nog regelmatig herhaald. In Nederland werd de serie door de KRO uitgezonden, in eerste instantie onder de titel Hotel op stelten, later bij de herhalingen onder de oorspronkelijke titel. Op de Belgische televisie kreeg de serie de titel De zoete inval mee.

De serie speelt zich af in een familiehotel aan de Engelse zuidkust in Torquay (Devon). Het hotel heet Fawlty Towers, naar de eigenaar Basil Fawlty (gespeeld door John Cleese) en zijn echtgenote Sybil (Prunella Scales). Fawlty wordt, niet geheel toevallig, net zo uitgesproken als het Engelse woord voor 'ondeugdelijk, defect': faulty.

Verdere vaste figuren in de serie zijn het kamermeisje Polly Sherman (Connie Booth), het Spaanse manusje-van-alles Manuel (Andrew Sachs) en de kok Terry (Brian Hall). Ook zijn er enkele gasten die permanent in het hotel verblijven: de oude dames Miss Tibbs (Gilly Flowers) en Miss Gatsby (Renee Roberts) en de onnavolgbare en enigszins dementerende Majoor Gowen (Ballard Berkely).

De verhalen werden geschreven door John Cleese en Connie Booth, die een echtpaar vormden ten tijde van de eerste serie. De plots hebben door de veelvuldig voorkomende misverstanden een sterk kluchtig karakter. Veel van de verwikkelingen draaien om het snobisme van Basil, die hardnekkig probeert de klantenkring van het hotel op een wat hoger niveau te brengen. Hij schrikt er niet voor terug zijn klanten te schofferen als hij daar aanleiding toe ziet. Basil steekt zich daarmee regelmatig in de nesten en in veel gevallen is het Polly die op allerlei inventieve manieren haar werkgever de helpende hand reikt.

Afleveringen
De eerste serie bestond uit de volgende afleveringen:
A Touch of Class
The Builders
The Wedding Party
The Hotel Inspectors
Gourmet Night
The Germans
Tijdens de opnames van de brand-in-de-keukenscène voor The Germans liep acteur Andrew Sachs ernstige verwondingen op.

De tweede serie:
Communication Problems
The Psychiatrist
Waldorf Salad
The Kipper and the Corpse
The Anniversary
Basil the Rat

Anagrammen
Tijdens de titelrol die meestal aan een aflevering vooraf gaat verschijnt het naambord van het hotel in beeld. De naam van het hotel, 'Fawlty Towers' is hierop vaak, als een soort anagram, op grappige wijze verbasterd. In sommige gevallen ziet men de schoolkinderen, die kennelijk voor het verplaatsen van de letters verantwoordelijk zijn, nog net het beeld uit vluchten. In de loop der tijd heette het hotel door dit vandalisme onder meer: Fatty Owls (vettige uilen), Warty Towels (wrattige handdoeken), Flowery Twats (bloemige kutten), Watery Fowls (waterig gevogelte) en Farty Towels (winderige handdoeken).

De werkelijkheid
Het idee voor de televisieserie ontstond toen de leden van de comedygroep Monty Python tijdens opnamen in Devon, verbleven in het Gleneagles Hotel in Torquay. De Pythons beschrijven het hotel achteraf als een van de ergste plekken waar ze ooit verbleven. Terry Gilliam kreeg van de hoteluitbater commentaar op zijn eetgewoontes, Eric Idle werd ervan verdacht dat hij een bom in zijn tas zou hebben en alcoholist Graham Chapman slaagde er al die tijd niet in om een drankje bij de bar te bestellen. Na één nacht besloten de leden van Monty Python een ander hotel te nemen maar John Cleese en Connie Booth besloten in het Gleneagles te blijven omdat ze er materiaal voor een komische sketch in zagen. De ervaringen die ze vervolgens opdeden vormden de basis voor Fawlty Towers.

Voor de buitenopnames werd geen hotel aan de Engelse kust gebruikt, maar een sociëteitsgebouw genaamd Wooburn Grange Country Club in Buckinghamshire, ten noordwesten van Londen. Het gebouw deed, toen de serie eenmaal een succes was, korte tijd dienst als nachtclub onder de naam Basil's. Korte tijd later werd het pand door brand verwoest.

Het Gleneagles Hotel werd, na een grondige opknapbeurt, op 18 september 2006 door Prunella Scales heropend. Het pand is nu eigendom van een Amerikaans echtpaar.

Controverse
Fawlty Towers werd in Nederland door de KRO uitgezonden, aanvankelijk onder de naam Hotel op Stelten. De afleveringen The Germans en The Kipper and the Corpse werden weggelaten; The Germans vanwege gevoeligheden rondom de Tweede Wereldoorlog en The Kipper and the Corpse vanwege het rondzeulen met een lijk. Bij latere herhalingen van de serie kon het Nederlandse publiek wel met deze afleveringen kennismaken.

In 2002 verbrak Beatrice Sinclair haar stilzwijgen. Zij en haar inmiddels overleden echtgenoot Donald Sinclair waren de uitbaters van het Gleneagles Hotel waarop de serie losjes is gebaseerd. In een interview met de Daily Telegraph onthulde mevrouw Sinclair dat haar echtgenoot in het geheel niet op Basil Fawlty leek en dat de Spaanse ober van het Gleneagles Hotel juist zeer vakbekwaam was. Wel was Donald Sinclair destijds van mening geweest dat de heren van Monty Python niet thuishoorden in een net familiehotel en had hij daarover onenigheid met mevrouw Sinclair gehad.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Fawlty_Towers.


Pageviews vandaag: 2714.