kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fernando Fernán Gómez

Spaanse acteur, regisseur en scenarist (Lima, 21 augustus 1921 - Madrid, 21 november 2007). Z'n geboortedatum is niet helemaal zeker: naar eigen zeggen was hij op 21 augustus geboren maar zijn moeder, de actrice Carola Fernán-Gómez registreerde zijn geboorte pas op de 28e augustus in Buenos Aires in Argentinië omdat ze met haar theatergezelschap op tournee was.

Fernando Fernán-Gómez kwam in 1924 naar Spanje en groeide op tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Hij begon aan een studie rechten, maar onderbrak die voor een loopbaan in het theater.

In 1942 speelde hij voor het eerst in een film, maar ook vormde hij zijn eigen theatergezelschap en schreef hij toneelstukken, met name komedies. Tussen 1954 en 2001 regisseerde hij meer dan 27 films en speelde in meer dan tweehonderd film- en televisieproducties.

Zijn laatste grote filmrol speelde hij in Oscarwinnaar Todo Sobre Mi Madre van regisseur Pedro Almodóvar uit 1999. Gómez speelde hierin de vader van Penélope Cruz die de rol van de non Rosa vertolkte.

Verschillende prijzen vielen hem ten deel, waaronder in 2005 een Gouden Erebeer op het Filmfestival van Berlijn voor zijn gehele oeuvre. Sinds 2000 is Fernán-Gómez ook lid van de prestigieuze Real Academia Española die waakt over de Spaanse taal.

Fernán-Gómez wordt gezien als een groot vakman op alle gebieden die hij heeft betreden, maar staat bekend om de gehechtheid aan zijn privacy. Zijn echtscheiding in 1959 was sensationeel voorpaginanieuws in Spanje. Hij hertrouwde in 2001.

Gomez overleed in Madrid op 21 november 2007 op 86-jarige leeftijd.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Fernando_Fern%C3%A1n_G%C3%B3mez


Pageviews vandaag: 216.