kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frans Bromet

Frans Bromet (Amsterdam, 29 augustus 1944), is een Nederlandse televisieprogrammamaker en cameraman.

Bromet studeerde aan de Nederlandse Filmacademie te Amsterdam. Tijdens zijn studie richtte hij samen met Jan de Bont, René Daalder, Rem Koolhaas en Kees Meyering de filmgroep 1,2,3 enzovoort op. Ze maakten in 1965 samen de korte film "1,2,3 Rhapsodie" die bestond uit vijf sketches waarin ze om beurten de rol van acteur, cameraman, regisseur en scenarioschrijver voor hun rekening namen.

Begonnen als cameraman van onder andere Ciske de Rat en Op hoop van zegen. Later maakte hij de overstap naar het maken van documentaires waarbij hij vanachter de camera als interviewer fungeert.

De door Frans Bromet veel gebruikte documentairevorm heet de betrokken reportage. In deze vorm is er een bepaalde interactie tussen programmamaker en geïnterviewde. De programmamaker is een aanwezig karakter en mag zijn gevoelens en gedachtes weergeven. De betrokkenheid is slechts in beeld en geluid. De programmamaker zal dus zelden de hoofdpersoon te hulp schieten. Daarnaast wordt de werkelijkheid niet mooier weergegeven dan dat die is. Scenes en interviews worden niet over gedaan en ook in de montage wordt de realiteit waarheidsgetrouw weergegeven. Springers worden er dus niet middels covershots uitgehaald. Zijn nasale en wat slepende stem en droge opmerkingen zijn zeer herkenbaar.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Bromet

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 49.