kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Clooney

George Timothy Clooney (6 mei, 1961) is een Amerikaanse filmacteur, die vooral bekend werd door zijn rol als dr. Douglas Ross in de televisieserie ER.

Jeugd
Clooney werd geboren te Lexington in de staat Kentucky als kind van televisiepersoonlijkheid Nick Clooney en Nina Bruce Warren. Hij heeft een oudere zus, Ada Zeidler. Zijn vader is de broer van zangeres-actrice Rosemary Clooney.

Al op jonge leeftijd leerde Clooney omgaan met de camera; zijn vader nam vaak zijn familie mee naar publieke optredens en de jonge Clooney verscheen zelfs in een van zijn televisieprogramma's. Op de Augusta High School was Clooney een ster in honkbal, maar tijdens een tryout bij de Cincinnati Reds bleek hij niet goed genoeg om prof te worden.

Eerste ervaringen als acteur
Na enkele jaren brak hij zijn studie aan de universiteit van Northern Kentucky af, waarna hij enkele onbeduidende baantjes had. Het leek erop dat Clooney in de voetsporen van zijn vader zou gaan treden, maar dat veranderde toen zijn oom José Ferrer, echtgenoot van zijn tante Rosemary, naar Kentucky kwam om er met zijn zoons Miguel en Rafael een film over paardenraces te maken, waarin Clooney ook een rolletje kreeg. De film And They're Off werd nooit uitgebracht, maar Clooney had zijn bestemming gevonden.

Zijn vader, wetende hoe moeilijk het is om als acteur te slagen, probeerde hem tevergeefs van gedachten te laten veranderen. De zomer van 1982 bracht de vastbesloten Clooney door met het oogsten van tabak om zodoende genoeg geld te verdienen om naar Hollywood te gaan. In Californië mocht hij bij zijn tante Rosemary wonen, hoewel deze zijn aspiraties ook niet van harte steunde. Gedurende enkele maanden was hij haar chauffeur op haar tour met zangeressen als Martha Raye. Hierna probeerde Clooney als acteur aan de bak te komen, maar hij werd constant afgewezen, waar zijn stemming erg onder te lijden had. Uiteindelijke voelde Rosemary zich dan ook genoodzaakt haar neef te vragen te vertrekken.

Clooney trok in bij een vriend, beginnend acteur Tom Matthews. Hij deed klusjes op de sets van commercials en nam acteerlessen bij The Beverly Hills Playhouse. Onder leiding van de gerespecteerde Milton Katselas maakte hij zich het vak eigen en als gevolg van een schoolproject slaagde hij erin een impresario te vinden.

In de jaren erna speelde hij talloze grotere en kleinere rollen, vooral in matige series, B-films en nooit uitgebrachte films, maar hij was niet ontevreden; hij deed wat hij het liefste deed, acteren, en kon zich ontwikkelen. Over deze periode zei hij ooit dat hij destijds de bestbetaalde onbekende acteur van Hollywood was. Op 15 december 1989 trouwde hij met actrice Talia Balsam, van wie hij in 1992 weer scheidde.

E.R. en verder
In 1994 kwam Clooneys grote doorbraak, zijn rol als dr. Douglas Ross in de populaire ziekenhuisserie ER. Zijn enorme populariteit hierin gaf zijn filmcarrière een belangrijke impuls. Voor From Dusk Till Dawn kreeg hij $250.000, voor Ocean's Eleven al $20.000.000. Later ging hij ook als producent, scenarioschrijver en regisseur werken. Belangrijk in dit verband is zijn vriendschap met regisseur Steven Soderbergh, met wie hij het bedrijf Section Eight oprichtte. In 2006 kwam het nieuws dat Section Eight per direct opgeheven zou worden. Clooney richtte vlak daarna het productiebedrijf genaamd Smoke House op, met goede vriend Grant Heslov.

In 1997 en 2006 riep People Magazine Clooney uit tot "Sexiest Man Alive". Hij is liefhebber van bulldogs en gaat graag naar Italië.

Op 5 maart 2006 kreeg Clooney een Oscar voor beste mannelijke bijrol in de film Syriana.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/George_Clooney.Pageviews vandaag: 389.