kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

GoodfellasGoodfellas (of GoodFellas) is een Amerikaanse maffiafilm uit 1990 geregisseerd door Martin Scorsese met Ray Liotta, Robert De Niro en Joe Pesci.

Goodfellas is gebaseerd op de op ware feiten gebaseerde roman Wiseguy van Nicholas Pileggi.

Joe Pesci kreeg voor zijn rol een Oscar voor 'Best Actor in a Supporting Role' (1991). Ook werd de film onderscheiden met vijf BAFTA's - de 'Britse Oscars' - waaronder die voor de beste film en regie (1991). In april 2007 hebben De Nederlandse filmjournalisten het maffia-epos Goodfellas van regisseur Martin Scorsese gekozen tot beste film van de afgelopen 25 jaar.

Het verhaal:
Henry Hill (Liotta) wil al van jongs af aan bij de mafia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Hij valt hierbij onder de hoede van Jimmy Conway (De Niro), een oude rot in het vak. Henry verdient bakken met geld en alles gaat op rolletjes. Na een paar jaar komt Henry erachter dat Jimmy buiten de mafia om ook nog wat zaakjes heeft lopen en hij merkt dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen als hij wil blijven overleven in de harde mafia wereld.

Websites: www.digg.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.