kunstbus
Dit artikel is 01-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Richter

. Hans Richter (dirigent) (Oostenrijks-Hongaars dirigent; 1843-1916)
. Hans Richter (kunstenaar) (Duits kunstenaar en filmmaker; 1888-1976)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -János (Hans) Richter (Győr, 4 april 1843 - Bayreuth, 5 december 1916) was een Oostenrijks-Hongaars dirigent, en belangrijk vertolker van de muziek van Richard Wagner.
Richter kreeg al op vierjarige leeftijd pianoles van zijn moeder. Hij zong in het domkoor, waarvan zijn vader de leiding had. Na het overlijden van zijn vader kwam Richter terecht op het Löwenburgsche Konvikt, de school die jongens opleidt voor de beroemde Wiener Sängerknaben. Door een aanbeveling van de kapelmeester van het Theater am Kärntnertor, waar Richter hoorn speelde (1862-1866), kwam hij onder de aandacht van Richard Wagner en werd diens assistent. Tijdens een concert in Bazel kropen Richter en Wagner achter de piano en speelden samen het hoorntrio in Es, opus 40 van Johannes Brahms.
In zijn leven heeft Hans meer dan 4500 concerten en opera's gedirigeerd. Hij leidde de première van Wagner's Der Ring des Nibelungen in Bayreuth (1876). Op 25 december 1879 dirigeerde hij de Siegfried-Idyll bij de Wagners thuis in Luzern. Hij leidde de eerste uitvoeringen van de symfonieën 1, 3, 4 en 8 van Anton Bruckner en van de Enigma variaties en symfonie nr 1 van Edward Elgar. Hij was van 1900 tot 1911 de vaste dirigent van Hallé Orchestra.
In 1913 werd hij benoemd tot ereburger van Bayreuth. - (abstract animation composed solely of squares and rectangles that change shape. An attempt to apply musical principles to screen images.Hans Richter (kunstenaar)

Duits, later Amerikaans schilder, graficus en avant-gardistisch filmmaker, geboren 6 april 1888 Berlijn - overleden 1 februari 1976 Minusio Locarno Zwitserland.

Biografie
Johannes Siegfried (Hans) Richter volgt eerst een opleiding tot timmerman en studeert daarna aan de Universiteit van Berlijn, van 1906 tot 1909 aan de Berliner Hochschule für Bildende Kunst, in 1909 aan de Weimar Akademie en van 1910-1911 de Académie Julian in Parijs.

In 1913 heeft hij contact met futuristen en in 1914 met de kunstenaarsvereniging Der Sturm.

Tussen 1914 en 1916 is hij soldaat in de Eerste Wereldoorlog en keert als invalide naar huis. Daarna verblijft hij in Zürich waar hij in contact komt met verschillende dadaïsten en bovendien Viking Eggeling leert kennen, met wie hij zijn eerste experimentele films maakt.

In 1917 maakt hij zijn eerste abstracte werken en in 1918 neemt hij deel aan de dadaïstsiche tentoonstelling Die Neue Kunst in Zürich.

In 1921 staat hij in verbinding met de kunstgroep De Stijl. Theo van Doesburg schrijft een artikel over de experimenten van Hans Richter en Viking Eggeling in het gelijknamig tijdschrift ('Abstracte filmbeelding', De Stijl, 4e jaargang, nummer 5 (mei 1921): p. 71-75.)

Van 30-31 mei 1922 is hij aanwezig op het Internationaal Congres van Progressieve Kunstenaars en ondertekent met Van Doesburg en Lissitzky het manifest van de 'Internationaler Fraktion der Konstruktivisten'.

Van 1923 tot 1926 geeft Richter, samen met Werner Graeff het tijdschrift G. Material zur elementaren Gestaltung uit, dat kortweg G genoemd werd vanwege de grote letter G op de kaft. De belangrijkste medewerkers van dit blad zijn Ludwig Mies van der Rohe, Ludwig Hilberseimer, Raoul Hausmann, El Lissitzky, Theo van Doesburg, Hans Arp en Kurt Schwitters. Ook Piet Mondriaan, Viking Eggeling, Naum Gabo, Antoine Pevsner, Ernst Schön, George Grosz, John Heartfield, Tristan Tzara en Man Ray schrijven voor "G".

In 1926/1927 richt hij de Gesellschaft Neuer Film op (met Guido Bagier en Karl Freund). Hij heeft contact met het Volksfilmverband (Heinrich Mann, Béla Balasz).

Vormittagsspuk (Ghosts before breakfast)
In 1927 maakte Hans Richter de vriendenfilm Vormittagsspuk: de componisten Milhaud en Hindemith doen mee als edelfiguranten. De hoofdrollen worden immers gespeeld door de dode dingen, zoals koffiekopjes en bolhoeden, die door beeldtrucage een anarchistisch eigen leven leiden. De film werd gemaakt in opdracht van de Internationale Muziekweek in Baden-Baden. Het is een vermakelijke film vol dwaasheid, maar kennelijk toch bedreigend genoeg: het nazi-regime probeerde alle kopieën te vernietigen. Gelukkig bleef één kopie gespaard, maar de muziek die Hindemith bij de film gecomponeerd had, is wel verloren gegaan.
'Nadat Eisenstein mijn korte film Vormittagsspuk had gezien, wilde hij weten wat ik ermee zeggen wilde. Toen ik hem vertelde dat het geheel uit zichzelf en het spel der bewegingen ontstaan was, geloofde hij me niet. Je moet toch een plan en een voorstelling in je hoofd hebben voor je begint, zei hij. Dat was het nu juist. Dat had ik niet toen ik begon, maar toen ik stopte... Toen ik namelijk vaststelde dat het een 'opstand van de dingen' geworden was.' (Hans Richter in Köpfe und Hinterköpfe, 1967).
Hans Richter / Duitsland 1927 / Met Darius Milhaud, Paul Hindemith, Walter Gronostay, Hans Richter, Werner Graeff, Madeleine Milhaud, Jean Oser / 8 minuten

In 1929/1930 richt hij de Deutsche Film-Liga op.

Regisseert tussen 1931 - 1936 vijf reclamefilms voor Philips. In 1936 neemt hij deel aan de tentoonstelling Cubism and Abstract Art in New York.

In 1933 vlucht hij via Nederland, (in 1935 woont hij een paar maanden in Eindhoven ten huize van Walter von Wenz zu Niederlahnstein), en Frankrijk naar Zwitserland, en belandt uiteindelijk in 1940 in de Verenigde Staten. In 1941 wordt hij docent aan het City College in New York en krijgt hij de leiding over het filminstituut.

In 1944 begint Richter aan de voorbereidingen voor zijn misschien wel beroemdste werk, Dreams that money can buy, de Film werd in 1947 voltooid. Aan dit werk werkten onder andere Marcel Duchamp, Max Ernst, Fernand Léger en Man Ray mee.

Een andere bekende film ontstond in 1956 in samenwerking met Jean Cocteau. In 8x8 verwerkt Richter acht schaakpartijen en weer staat hem een prominente bezetting ter beschikking: de eveneens als schaker zeer succesvolle kunstenaar Marcel Duchamp in de rol van witte koning, Hans Arp, Alexander Calder, Jean Cocteau, Max Ernst, Richard Huelsenbeck, J. Levi, J. Matisse, Dorothea Tanning en Yves Tanguy. In 1957 ontstond de film Dadascope.

Vanaf 1960 neemt Richter de schilderkunst weer op en maakt collages. Hij maakte werken met een historische thematiek.

Richter was met de fotografe Meta Erna Niemeyer (Ré Soupault) getrouwd.

Zijn kunsthistorisch belangrijke herinneringen aan de dada tijd formuleerde Richter in het het werk Dada- Kunst und Antikunst. Der Beitrag Dadas zur Kunst des 20. Jahrhunderts in 1964. In 1973 schreef hij Begegnungen, von Dada bis heute.

Hans Richter probeerde al zeer vroeg de film in de beeldende kunst op te nemen. Hij behoort naast Oskar Fischinger, Walter Ruttmann en Viking Eggeling tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de vroege abstracte film in Duitsland.

website: www.artnet.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.