kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri StorckBelgisch filmmaker, (5 september 1907 Oostende - 17 september 1999 in Ukkel)

"een van de grootmeesters van de documentaire film" (Jean Tulard, Dictionnaire du cinéma, Paris, Laffont, 1986)

Website: Henri Storck heeft sinds 1930 tal van documentaires gedraaid. Hij liet bij zijn overlijden op 92-jarige leeftijd een omvangrijk oeuvre van meer dan 70 documentaires na. Behorend tot de befaamde Belgische Documentaire School verrichtte hij baanbrekend werk met sociale documentaires, kunstfilms (over o.m. Felix Labisse en Paul Delvaux) en folkloristische reportages. Hedendaags filmmakers als Jean-Pierre en Luc Dardenne en Robbe De Hert noemen hem een inspiratiebron.

Zijn beroemdste film is waarschijnlijk "Misère au Borinage" (1933). Andere bekende titels zijn Strandidylle (1931), Geschiedenis van de onbekende soldaat (Le soldat inconnu)(1932), Het huis der ellende (1937), Rubens (1948)(samen met Paul Hasaert), "Le monde de Paul Delvaux", "La fenêtre ouverte", "Le banquet des fraudeurs", Feesten in België (1972) en zijn laatste film Permeke (1985), i.s.m. Patrick Conrad. Storck heeft ook semi-documentaire films gemaakt zoals "Symphonie paysanne" (1942-44), "Une idylle à la plage" en "Le trésor d'Ostende". Cineast Henri Storck slaagde er helaas niet in meer dan één speelfilm te realiseren: Het banket van de smokkelaars (1951), een pleidooi voor de afschaffing van de Europese grenzen in komische stijl verbeeld.

Henri Storck was officieel cineast van de stad Oostende. Hij kreeg een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel.

Biografie
Henri Storck werd geboren te Oostende waar hij een gelukkige jeugd kent en wordt omringd door kunstenaars: Spilliaert, Ensor, Permeke, Labisse. In 1928, richt hij een filmclub op in zijn geboortestad. Hij nodigt René Clair uit en vertoont "La Ligne générale" van Eisenstein. Met een Kinamo camera draait hij poëtische en surrealistische kortfilms die uitgegroeid zijn tot klassiekers.

Hij wordt de "officiële cinegrafist"" van de stad Oostende. Om zijn stad te roemen begint hij documentaire films te maken. Gaandeweg wordt hij de belangrijkste documentairemaker van België, wat hem ook internationale bekendheid oplevert.

Borinage (1933)
In 1933 maakte de Belgische cineast Henri Storck samen met zijn Nederlandse collega Joris Ivens de film Misère au Borinage, waarin de erbarmelijke omstandigheden van de mijnwerkers in de Borinage na de grote staking van 1932 te zien was. De Borinage is een streek in de Belgische provincie Henegouwen die eeuwenlang in het teken van de mijnbouw stond.

Borinage, een film die een ware mythe geworden is en waarin hij optreedt als "verontwaardigd maar scherpzinnig getuige" van de levensomstandigheden van de arbeiders, een thema dat hij herneemt in het huis der ellende (1937).

Storck komt aan de kost door talrijke films in opdracht te maken en door zeer kwaliteitsvolle films te produceren als de Vrijheren van het woud van Sielmann en Brandt (1958) en Jeudi on chantera comme dimanche van Luc de Heusch (1966). Hij laat ook belangrijke antropologische films na: Boerensymphonie (1942-44) en Feesten in België (1969-72).

Als uitgesproken internationalist maakt hij actief deel uit van de Fédération Internationale des Films sur l'Art en van de Association Internationale des Documentaristes. Laten we er aan toevoegen dat hij in 1932 de assistent is van Jean Vigo bij het draaien van Zéro de conduite.
In Brussel sticht hij het Centre de l'Audio-visuel à Bruxelles (C.B.A.) en het Centre du Film sur l'Art (C.F.A.). Hij werkt actief mee met het Koninklijk Filmarchief waarvan hij in 1938 een van de oprichters is.
Hij kreeg de titel van doctor honoris causa van de Université Libre de Bruxelles en van de Vrije Universiteit Brussel.

2007 - In Brussel is het boek "Henri Storck memoreren" voorgesteld. Het is het eerste referentiewerk over het leven, het werk en de filosofie van de peetvader van de Belgische film. De publicatie komt er in 2007, in het Henri Storckjaar. Meer dan twintig filmkenners en collega's als Robbe De Hert, Raoul Servais en Arno brengen in het boek een hommage aan Storck. Het boek "Henri Storck memoreren" is geïllustreerd met foto's uit het Henri Storck Fonds. De bijdragen variëren van essays tot historische studies en anekdotes.

Websites: www.fondshenristorck.be, www.14te.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 670.