kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry FondaAmerikaans acteur, geboren 16 mei 1905 Grand Island, Nebraska - overleden 12 augustus 1982 Los Angeles.

Henry Jaynes Fonda heeft in zijn leven in meer dan honderd films gespeeld en won in totaal twaalf Oscars. In 1980 kreeg hij een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre. Zijn laatste Oscar kreeg hij op 76-jarige leeftijd voor 'On Golden Pond' uit 1981, waarin hij samen met de actrice Katherine Hepburn een echtpaar op leeftijd speelde.
Henry Fonda werd geroemd om zijn natuurlijke acteerwerk. Aan zijn ogenschijnlijk nonchalante toneelspel ging echter altijd veel werk vooraf. Zijn kwaliteiten kwamen zowel in komische als in serieuze rollen goed tot hun recht.
Henry Fonda was de vader van de acteurs Jane Fonda en Peter Fonda en de grootvader van actrice Bridget Fonda.

Biografie
Het gezin Fonda verhuisde al jong naar Omaha. Aanvankelijk wilde Henry journalist worden, maar na een verhuizing naar de oostkust van de Verenigde Staten kwam hij in een toneelgezelschap terecht.

In de jaren dertig woonde Fonda samen met acteur Jimmy Stewart in New York waar hij eerst carrière maakte op Broadway voordat hij filmacteur werd.

Fonda kroop in de huid van een groot aantal doorgaans dappere integere bekende Amerikanen, zoals Abe Lincoln in "Young mr. Lincoln" (1939), advocaat Clarence Darrow en Wyatt Earp. Een van zijn indrukwekkendste rollen was die van de onder druk gezette boer Tom Joad in "The grapes of wrath" (1940).
In "The lady eve" (1941) was Henry Fonda te zien naast Barbara Stanwyck en in "Jezebel" (1938) was de onvergetelijke Bette Davis zijn tegenspeelster.

Op het toneel schitterde Henry Fonda in "First Monday in October" en "Clarence Darrow".

Een van zijn latere filmsuccessen was "On golden pond" (1981). In deze speelfilm beeldde Fonda een gepensioneerde hoogleraar uit. Katharine Hepburn speelde in deze film zijn echtgenote. Zowel Fonda als Hepburn werden voor hun rol onderscheiden met een Oscar. Jane haalde destijds bij de uitreiking het beeldje op en sprak namens haar vader een dankwoord uit.

Henry Fonda overleed in augustus 1982 op 77-jarige leeftijd in Los Angeles.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.