kunstbus
Dit artikel is 19-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Indiana Jones

Raiders of the Lost Ark is een avonturenfilm van Paramount Pictures uit 1981. Het was de eerste film over de avonturen van de fictieve archeoloog Indiana Jones, gespeeld door Harrison Ford. De film werd geregisseerd door Steven Spielberg.
De film werd geproduceerd en geschreven door George Lucas, die een avonturenfilm wilde maken in de stijl van de "serials" van de jaren dertig en veertig, net als zijn Star Wars. Raiders of the Lost Ark was in tegenstelling tot de meeste actiefilms uit eind jaren zeventig, begin jaren tachtig veel luchtiger, haast als een stripverhaal, vol humor en indrukwekkende stunts, exotische locaties, beeldschone vrouwen en karikaturale slechteriken.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Tom Selleck de rol van Indiana Jones zou spelen, maar doordat hij vastzat aan de succesvolle televisieserie Magnum, P.I. werd Harrison Ford voor de rol aangetrokken.
De film kostte ongeveer twintig miljoen dollar, maar bracht wereldwijd bijna het twintigvoudige op, wereldwijd bruto bijna vierhonderd miljoen. Het was de meest succesvolle film van 1981, en toentertijd op de eerste twee Star Wars-films na de meest succesvolle film aller tijden. Door het succes van deze film kwam in 1984 een prequel, Indiana Jones and the Temple of Doom.
De film kreeg acht Oscarnominaties, waaronder die voor Beste Film, Beste Regie (voor Spielberg) en Beste Muziekscore (voor John Williams). Hij won er vier, voor Beste Montage (voor Michael Kahn), Best Geluid, Beste Visuele Effecten en Beste Art direction.

Verhaal
De film speelt zich af in 1936. De beginscène heeft niks te maken met het verdere verhaal van de film doch een aantal dingen komt de kijker te weten, onder andere dat Indiana Jones (de protagonist) een avontuurlijk soort van schatjager is en dat Réné Belloq (de antagonist) eveneens een schatjager is die Jones te slim af blijkt te zijn.
Naast zijn plezier in schatjagerij, is Jones ook een vermaard professor in archeologie. Dit wordt duidelijk wanneer twee vertegenwoordigers van de CIA in het volste geheim Jones benaderen en hem zijn advies en hulp vragen betreffende een sinistere zaak, namelijk de mogelijke opgraving (in de buurt van Cairo) van de 'Ark des Verbonds'. Deze ark, of kist, zou de originele tafelen bevatten die Mozes van God ontving en waarin de tien geboden gegraveerd staan. Volgens religieuze overtuigingen zou een dergelijke revolutionaire archeologische opgraving absolute wereldheerschappij inhouden voor de ontdekkers en bezitters van de ark. De ark is een rechtstreekse verbinding met God zelf. Het grote probleem is dat de opgravingen reeds begonnen zijn onder leiding van de nazi's. Jones krijgt de opdracht de ark te vinden vooraleer de nazi's hierin slagen en zo de mensheid te redden van een door de Führer gevoerde wereldheerschappij.
Een ware schattenjacht is het gevolg met aan de 'goede' zijde Jones en een weinig aantal vrienden (waaronder zijn geliefde Marion) en aan de 'slechte' zijde de nazi's met de door hen ingehuurde archeoloog Réné Belloq.
Hoewel de ark wel degelijk gevonden wordt en dus blijkt te bestaan, wordt geen verdere religieuze invulling gegeven aan het eind van de film. Integendeel, de ark heeft haar mysterie niet prijs gegeven en gaat terug verloren. Het 'goede' heeft echter wel gezegevierd daar Belloq en de nazi's het onderspit hebben moeten delven.


Indiana Jones and the Temple of Doom is de titel van een avonturenfilm uit 1984. Het was een prequel van de zeer succesvolle film Raiders of the Lost Ark, en de tweede film over de archeoloog/held Indiana Jones (gespeeld door Harrison Ford). Beide films werden geregisseerd door Steven Spielberg en waren gebaseerd op een verhaal van George Lucas.
Indy wordt ingehuurd door een dorp in India om een heilige steen en ontvoerde kinderen te redden uit de handen van een kwaadaardige sekte. Hij wordt bijgestaan door Willie Scott, een zeurderige nachtclubzangeres, en een Chinees jongetje genaamd Short Round (gespeeld door Jonathan Ke Quan). De rol van Willie Scott werd gespeeld door Kate Capshaw. Spielberg en Capshaw ontmoetten elkaar bij de audities voor deze film; ze zouden trouwen in 1991.
The Temple of Doom is donkerder, bloediger en enger dan Raiders of the Lost Ark. Hierdoor was deze minder succesvol dan zijn voorganger, zowel bij de critici als het publiek. Toch was de film één van de bestbezochte films van 1984 (hij bracht wereldwijd zo'n 211 miljoen dollar op). De film won een Oscar voor Beste Visuele Effecten. John Williams werd genomineerd voor de filmscore. Vijf jaar later zou de derde film over Indiana Jones uitkomen, Indiana Jones and the Last Crusade.

Indiana Jones and the Last Crusade is de titel van een avonturenfilm uit 1989. Het is het derde en (voorlopig) laatste deel uit de Indiana Jones-reeks. Deze film werd wederom geregisseerd door Steven Spielberg en gedeeltelijk geschreven door George Lucas. In deze film probeert Indiana Jones (Harrison Ford) de Heilige Graal en zijn vader, Dr. Henry Jones sr. (Sean Connery), te redden voordat deze in de handen vallen van de nazi's.
De film begint met een introductie van de jonge Indy in 1912, gespeeld door River Phoenix. Hier worden onder andere Indy's zweep, hoed, het litteken op de kin en de angst voor slangen verklaard. Het eigenlijke verhaal speelt zich af in 1938. Enkele acteurs uit Raiders of the Lost Ark keren terug in dit deel: John Rhys-Davies als Sallah en Denholm Elliott als Marcus Brody.
The Last Crusade is de lichtste en meest humoristische van de drie speelfilms, wat vooral opvalt in vergelijking met de vorige "Indy", het donkere Indiana Jones and the Temple of Doom. Vooral het samenspel van vader en zoon Jones zorgt voor de nodige dosis humor.
De film bracht in de eerste week meer dan $50 miljoen op, een record voor die tijd. Uiteindelijk zou de film bruto meer dan $400 miljoen opbrengen, en was daarmee de succesvolste film van 1989. In de Verenigde Staten deed alleen Batman het beter. Een vervolg wordt verwacht in 2007.
De film werd genomineerd voor drie Oscars, namelijk die voor Beste Filmscore (John Williams), Beste Geluid en Beste Geluidseffecten. Uiteindelijk won de film in de laatste categorie. Sean Connery werd voor zijn rol ook genomineerd voor een Golden Globe.

Indiana Jones IV (2007) is in de maak.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Raiders_of_the_Lost_Ark

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 748.