kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joe Barbera

Joe Barbera (1911-2006)

Amerikaans producent en regisseur van animatiefilms,

Joseph ('Joe') Roland Barbera (geboren 24 maart 1911) vormde een succeskoppel samen met de in Maart 2001 op 90-jarige leeftijd overleden Jay William Hanna (1910-2001).

Joseph Barbera begint zijn loopbaan als loopjongen bij een kledingwinkel. Tijdens de depressie probeerde hij zonder succes om als striptekenaar aan de slag te komen.

Barbera en Hanna ontmoetten elkaar in de filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer MGM. In 1938 werkten ze voor het eerst samen. Het eerste gezamenlijke project was de bioscoopfilm Gallopin' Gals, daarna kwam Puss Gets the Boot; de allereerste cartoon waarin Tom en Jerry figureerden. De immer vechtende kat en muis bleken een groot succes; niet alleen kinderen genoten ervan. Nieuw was dat de actie voor zich moest spreken, er werd nauwelijks in gesproken.

Oscar-nominaties
Barbera en Hanna maakten in achttien jaar meer dan tweehonderd afleveringen en kregen er zeven Oscars en twaalf Oscar-nominaties voor. De Oscars gingen onder meer naar Tom and Jerry-avonturen met titels als The Yankee Doodle Mouse, Mouse Trouble, The Two Mouseketeers en Johann Mouse.

nadat MGM de tekenfilmafdeling in 1957 had afgestoten begonnen ze voor zichzelf. Barbera werd voorzitter en Hanna vice-voorzitter van Hanna-Barbera Productions (Cartoon Network Studios). In 1967 verkochten ze de studio, maar bleven er wel bij betrokken.

In de jaren '50 '60 boekten ze verdere successen met tekenfilmseries voor de televisie. Barbera verzorgde de tekeningen en bedacht de grappen, Hanna bracht warmte en uitgekiende timing.
Hun eerste serie was 'Ruff & Reddy', over een slimme kat en een domme hond. De serie werd gemaakt vanaf 1957 en was tevens de eerste tv tekenfilmserie in kleur. In 1958 kwam Huckleberry Hound op de Amerikaanse tv en vanaf 1961 'The Flintstones'. Series die ook op de Nederlandse televisie werden vertoond. Succesvolle series als De Jetsons, Yogi Bear en Scooby-Doo volgden.

Van Joseph Barbera kwam in 1994 de autobiografie My life in 'toons uit.

Joe Barbera is maandag 18 december op 95-jarige leeftijd overleden. Hij stierf een natuurlijke dood in aanwezigheid van zijn vrouw Sheila.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 785.