kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan van der Keuken

Nederlands filmmaker en fotograaf, (Amsterdam, 4 april 1938 - Amsterdam, 7 januari 2001).

Johan van der Keuken maakte ruim veertig documentaires, waarvan velen nationaal en internationaal bekroond, en was daarnaast fotograaf en publicist.

In 1956 ging Van der Keuken naar Parijs voor een opleiding aan het Institut des Hautes études Cinématographiques. Hij ontving door de jaren heen vele prijzen en was in het buitenland net zo bekend als Joris Ivens en Bert Haanstra.

Johan van der Keuken (1938 - 2001) begon al op twaalfjarige leeftijd te experimenteren met fotografie. Vijf jaar later, in 1955, publiceerde hij zijn eerste fotoboek Wij Zijn 17. Later volgden oa Achter glas (1957), Paris mortel (1963) en After Image (1992).

Na zijn opleiding aan het IDHEC in Parijs (1956-1958) debuteerde hij in 1960 als cineast met de korte film 'een zondag'. Van der Keuken maakte vijftig films. Uit de films bleek zijn kritische houding tegenover de geïndustrialiseerde maatschappij.

Zowel Van der Keukens fotografie als film hebben nationaal en internationaal erkenning gekregen, en zijn geregeld onderscheiden. In 1988 ontving hij voor zijn oeuvre de Nederlandse Cultuurprijs.

Zijn magnum opus is het vier uur durende Amsterdam global village (1996), dat nationaal en internationaal veel waardering oogste.

De laatste film die Johan van der Keuken maakte, De grote vakantie (2000), is een aangrijpende verfilming van wat er gebeurt met iemand die weet dat hij snel zal sterven. In 1998 hoort hij dat hij een dodelijke vorm van kanker heeft en binnen een paar jaar zal sterven. Hij besluit nog eenmaal te gaan reizen waarbij hij terug gaat naar de plaatsen die een speciale herinnering voor hem hebben.

In 2000 kreeg hij de Bert Haanstra Oeuvre Prijs en in datzelfde jaar ontving hij ook de Persistence of Vision Award van het San Francisco International Filmfestival.

Johan van der Keuken werd begraven op de Amsterdam begraafplaats Zorgvlied. Zijn zoon is de radio- en televisieverslaggever Teun van de Keuken.

Bronnen: www.vpro.nl/hollanddoc


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.