kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Wayne1969, John Wayne in True Grit

Amerikaans acteur, geboren 26 mei 1907 Winterset, Iowa - overleden 11 juni 1979 Los Angeles.

John Wayne, geboren als Marion Robert Morrison, was een legendarisch uit het begin van de geschiedenis van de film. Hij verscheen in zowel films met als zonder geluid. Hijverscheen in veel mannelijke "macho"-rollen in voornamelijk westerns en oorlogsfilms. Hij werkte veel samen met regisseur John Ford en ook regelmatig met John Huston. Alhoewel hij veel films heeft gemaakt, won hij maar één Oscar voor beste mannelijke hoofdrol, voor de film True Grit in 1969. Hij kreeg een nominatie in dezelfde categorie voor de film Sands of Iwo-Jima, en als producent kreeg hij een nominatie voor The Alamo.

John Wayne was in de Tweede Wereldoorlog een van de weinige Hollywood-acteurs die niet (vrijwillig) het leger ingingen. Bij gebrek aan anderen kreeg hij alle kansen om op te klimmen. Tijdens en na de oorlog speelde hij vele veldslagen na in films. Hij was politiek gezien rechts en steunde de Amerikaanse deelname aan de Vietnamoorlog. Volgens vele mede-acteurs was hij aangenaam en tolerant van karakter. Hij hield van zijn vak en zei tegen een interviewster enkele jaren voor zijn dood, dat hij in zijn films gewoon zichzelf speelde. Deze twee woorden geven de kern weer van zijn meer dan 200 films die hij maakte, de rode lijn is steeds weer een goede vent met kleine gebreken, met af en toe een vrouw die voorbij komt, die het rechte pad handhaaft.

Zoals vele acteurs droeg hij in zijn films een pruik. Voor een documentaire tijdens zijn bezoek aan Vietnam (in gevechtspak) had hij geen pruik op -mede vanwege de vochtige tropische hitte- maar deed er verder ook niet moeilijk over, ofschoon bijna iedereen zei dat ze niet wisten dat hij kaal was.

Na periode als actieve roker en de daarop volgende lange strijd tegen de longkanker (één long is circa 10 jaar voor zijn overlijden operatief verwijderd), stierf hij uiteindelijk hier toch aan. Zijn laatste openbare verschijning was bij een uitreiking toen hij wist dat hij nog kort te leven had. Hij was broodmager (met witte pruik) en breekbaar, maar had mede op verzoek van zijn kinderen, laten zien dat hij tot het eind bleef vechten om langer te leven.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Wayne

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 843.