kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jonathan DemmeAmerikaans filmregisseur, producer en scenarioschrijver, geboren 22 februari 1944 Baldwin, New York.

Iedereen kent Jonathan Demme als regisseur van The silence of the lambs, waarmee hij in 1992 zo´n beetje alle belangrijke Oscars in de wacht sleepte. Maar de ster van Demme (spreek uit: Demmie) straalde al vanaf het prille begin van zijn carrière.

Aanvankelijk wilde Demme dierenarts worden, maar het lukte hem tijdens zijn studie in Florida niet de benodigde scheikunde onder de knie te krijgen. Van kinds af aan was hij filmliefhebber, dus begon hij maar voor het universiteitsblad filmrecensies te schrijven. Zo rolde hij in het vak.

Jonathan Demme begon zijn carrière met een reeks actiefilms, waaronder de minder bekende Caged Heat en Fighting Mad. Na zelfs nog een aflevering van de detectivereeks Columbo geregisseerd te hebben, brak hij in 1979 door met Last Embrace, een thriller met Roy Scheider. In de jaren tachtig stond hij in voor de regie van onder andere Melvin And Howard, maar ook voor documentaires als Swimming To Cambodia en muziekfilms als Stop Making Sense. Toen hij in 1991 The Silence Of The Lambs draaide en twee jaar later het aangrijpende drama Philadelphia meende iedereen dat hij terug op het juiste spoor zat. Niets was minder waar, want pas in 1998 volgde een nieuwe speelfilm en wel nog het geflopte Beloved over thema's als slavernij en vriendschap. In 2002 vond hij er niet beter op een remake aan te vatten van het meesterwerk Charade, het resultaat is het immens teleurstellende The Truth About Charlie. - (Jonathan Demme met Juanita Brown, Roberta Collins en Donald Heitzer
Jackie Wilson wordt naar een vrouwengevangenis gestuurd die wordt gerund door een sadistische, aan een rolstoel gekluisterde gevangenisdirecteur. Ten onrechte beschuldigd van medewerking aan een mislukte ontsnappingspoging, wordt ze onderworpen aan een gruwelijke shockbehandeling, waarna ze samen met een medegevangene besluit te ontsnappen.

Crazy Mama (1975) geregisseerd door Jonathan Demme met Cloris Leachman, Stuart Whitman en Ann Sothern
Drie vrouwen trekken in de jaren '50 door de Verenigde Staten en genieten van het leven. Ze luisteren naar rock 'n roll, plukken voortdurend aantrekkelijke mannen van de straat en plegen de ene bankoverval na de andere. Ze willen namelijk genoeg geld bij elkaar stelen om comfortabel te kunnen leven in hun geboortestadje ergens in Arkansas.

Fighting Mad (1976) geregisseerd door Jonathan Demme met Peter Fonda, Harry Northup en Gino Franco
Landeigenaar Tom Hunter (Peter Fonda) voert een bittere strijd tegen een grote onderneming die zijn land geheel wil inpikken. De stoppen slaan bij hem definitief door, wanneer hij verneemt dat zijn tegenstander plannen heeft gemaakt om twee van Toms familieleden uit de weg te ruimen.

Handle With Care (Citizen's Band, 1977) geregisseerd door Jonathan Demme met Paul Le Mat, Candy Clark en Bruce McGill.
Twee mannen en een vrouw leven een opopvallend leventje ergens in een Amerikaans stadje. In het echte leven hebben ze elkaar nog nooit ontmoet, maar door hun gemeenschappelijke liefde voor de Citizen's Band, een radiofrequentie voor zendamateurs, bespreken ze dagelijks hun leven en problemen.

Last Embrace (1979) geregisseerd door Jonathan Demme met Roy Scheider, Janet Margolin en John Glover.
Wanneer zijn vrouw vermoord wordt in een restaurant, stort Harry in en daarna wil de inlichtingendienst hem niet meer terug als werknemer. Dan komt hij in gevaar als iemand hem probeert te vermoorden.

Melvin and Howard (1980) geregisseerd door Jonathan Demme met Jason Robards, Paul Le Mat en Mary Steenburgen.
Deze film vertelt het ware verhaal van Melvin Dummar. Melvin is een aardige vent maar een echte 'loser', zonder geluk, onhandig en kan geen baantje behouden. Op een nacht helpt ie een oude man die pech heeft met zijn moter in de woestijn. Melvin lacht zich rot als de oude man vertelt dat ie Howard Hughes (de excentriek multi-miljardair) is. Als de laatste overlijdt krijgt Melvin een brief dat hij in het testament genoemd wordt en een deel van het landgoed krijgt.

Swing Shift (1984) geregisseerd door Jonathan Demme met Goldie Hawn, Christine Lahti en Kurt Russell
Kay Walsh (Goldie Hawn) is een huisvrouw die in een wapenfabriek gaat werken als WO II uitbreekt en haar conservatieve man Jack Walsh (Harris) in dienst gaat. De afgekeurde gevoelige bink Mike (Kurt Russell) versiert Kay en kan ook niet van haar collega afblijven.

Stop Making Sense (Talking Heads concertfilm) (1984) geregisseerd door Jonathan Demme met David Byrne, Chris Frantz en Bernie Worrell
Film over het concert van de Talking Heads. David Byrne loopt op het toneel en doet een solo 'Psycho Killer.' Jerry Harrison, Tina Weymouth en Chris Frantz vallen hem bij met twee andere songs. Het technische team is druk bezig alles op te zetten. Dan 3 andere muzikanten en twee backup zangers vullen de band aan. Iedereen zingt, speelt, danst en rent. Er wordt van instrumenten en kleding veranderd. Byrne komt op in zijn beste kostuum. De achtergrond is vaak zwart, maar soms worden er woorden, foto's en kindertekeningen vertoond. De band gaat voor 18 songs, De tekst is duidelijk, 'the house rocks'. In deze concert film, praten de 'Talking Heads' nauwelijks, 'don't stop, and always make sense'.

Something Wild (1986) geregisseerd door Jonathan Demme met Jeff Daniels, Melanie Griffith en Ray Liotta
Het saaie leventje van zakenman Charles Driggs verandert plotseling als hij de wilde en sexy Lulu ontmoet. Als hij haar aanbod accepteert om hem terug te brengen naar kantoor verandert Audrey (echte naam van Lulu) van gedachten en gaan ze rondreizen (Waarbij Charles zijn oude leven achterlaat). Ze doen zich voor als een getrouwd stel en bezoeken haar moeder en de schoolreünie-party. Daar ontmoeten ze de ex van Audrey, die net uit de gevangenis is ontslagen. Hij wil Audry terug.

Swimming to Cambodia (1987) geregisseerd door Jonathan Demme met Spalding Gray
Toneelacteur en schrijver Spalding Gray vertelt in een monoloog over zijn belevenissen op de set van de film "The Killing Fields" en belicht de oorsprong en de gevolgen van het conflict in Cambodja.

Married to the Mob (1988) geregisseerd door Jonathan Demme met Michelle Pfeiffer, Matthew Modine en Dean Stockwell
Angela deMarco is ongelukkig getrouwd met de mafia-baas Frank deMarco. Wanneer Frank vermoord wordt grijpt Angela de kans om zich los te maken van de mafia-wereld. Frank's baas, Tony Russo, begint haar echter te volgen. De FBI start een onderzoek naar haar, aangezien ze denken dat zij Russo's nieuwe vriendin is. FBI-agent Mike Downey gaat undercover als Angela's buurman, maar voelt zichzelf al snel tot haar aangetrokken.

The Silence of the Lambs (1991)
Demme won de Academy Award voor beste Regie voor The Silence of the Lambs in 1991. The Silence of the Lambs is een Amerikaanse film gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris. De film handelt over het lugubere onderwerp van seriemoordenaars met daarin centraal de figuur van Hannibal Lecter.
De film werd in 1991 uitgebracht en geregisseerd door Jonathan Demme, die hiervoor een Oscar heeft ontvangen. Jodie Foster - in de rol van Clarice Starling - en Anthony Hopkins - als Hannibal Lecter - wonnen ieder een Oscar voor hun hoofdrollen. Verder won de film nog Oscars voor het beste script en beste film. De film was in totaal voor twaalf categorieën genomineerd.
Het verhaal: Hannibal Lecter is een seriemoordenaar die opgesloten zit in een zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting in Baltimore. Zijn bijnaam "Hannibal de Kannibaal" heeft hij te danken aan het feit dat hij letterlijk delen van zijn slachtoffers opat. Niettegenstaande deze afschuwelijke zijde is Hannibal tevens een uiterst intelligente en gesofisticeerde man. Hij stond hoog aangeschreven op de maatschappelijke ladder als uitmuntend psychiater vóór zijn opsluiting. Door zijn buitengewone profiel beslist de FBI om hem te benaderen.
Bedoeling is om zijn hulp te verkrijgen bij een andere lopende zaak, namelijk de zoektocht naar de actieve seriemoordenaar "Buffalo Bill". Hannibals inzicht in de menselijke geest van een seriemoordenaar zou een pracht van een psychologische analyse kunnen opleveren betreffende "Buffalo Bill" en kunnen leiden naar diens arrestatie. Het is Clarice Starling, een onervaren maar excellente jonge agente, die de opdracht krijgt Hannibal te overtuigen om mee te werken. De zaak betreffende "Buffalo Bill" ondergaat bovendien een stroomversnelling wanneer de dochter van de senator vermist wordt en waarschijnlijk het volgende slachtoffer zal zijn.
Hannibal is eerst terughoudend maar werkt hoe langer hoe meer mee. Hij voelt zich aangetrokken tot Clarice en ziet tevens de mogelijkheid om hier zelf voordeel uit te kunnen verkrijgen. Dit niet onterecht, uiteindelijk weet Hannibal te ontsnappen, een ontsnapping waarbij twee agenten vermoord worden met de Hannibals eigen signatuur. De relatie tussen Clarice en Hannibal is van wederzijds respect en loopt enigszins parallel. Ook Clarice voelt, tot haar eigen verbazing, een aantrekking tot de man. En ook zij verkrijgt voordeel uit deze zaak: ze ontvangt een promotie wegens haar onmisbare bijdrage in het vangen van "Buffalo Bill".
Hoewel "Buffalo Bill" van de scène is verdwenen, is Hannibal nog steeds op de vlucht. De film eindigt met een povere hoop: via de telefoon belooft Hannibal aan Clarice dat hij haar nooit enig kwaad zal doen als zij hem dan ook maar niet probeert op te sporen, doch zijn verlangen om andere mensen wel nog te vermoorden (en deels op te eten) is duidelijk niet weggeëbd.


Philadelphia (1993)
Philadelphia is een Amerikaanse film uit 1993, geproduceerd door TriStar Pictures. Het script is geschreven door Ron Nyswaner en de film is geregisseerd door Jonathan Demme. Hoofdrollen zijn weggelegd voor onder anderen Tom Hanks, Denzel Washington en Joanne Woodward.
De film won 2 Oscars, namelijk die voor Beste Hoofdrol (voor Tom Hanks) en een voor Beste Filmmuziek (voor Bruce Springsteen met Streets of Philadelphia). Ook werd de film nog voor 3 andere Oscars genomineerd
Verhaal: Andrew Beckett (een rol van Tom Hanks) is een jonge, succesvolle advocaat die werkt bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Philadelphia (Pennsylvania). Van de vennoten krijgt hij een belangrijke zaak toegewezen en hij werkt hier vol overgave aan. Echter, op hetzelfde moment zijn de eerste verschijnselen van de levensgevaarlijke ziekte AIDS zichtbaar geworden: hij heeft wondjes op zijn gezicht. Een van zijn bazen herkent deze verschijnselen (hij had ze eerder gezien bij iemand die besmet raakte met AIDS). Buiten zijn schuld raakt vlak voor de deadline van een rechtszaak de conclusie zoek: Andrew Beckett krijgt de schuld. Hij heeft nog niets door, maar enkele dagen later wordt hij ontslagen, omdat hij niet goed genoeg zou zijn. Beckett pikt dit niet en een homofobe advocaat verdedigt hem...

Subway Stories: Tales from the Underground (1997) geregisseerd door Bob Balaban, Jonathan Demme, Abel Ferrara, Ted Demme, Lucas Platt, Seth Zvi Rosenfeld, Patricia Benoit, Julie Dash, Alison Maclean en Craig McKay
met Anne Heche, Denis Leary en Lili Taylor
'Subway Stories' toont in 10 verhalen verschillende ervaringen van New Yorkse metrogebruikers. Elk verhaal toont hoe herkenbaar gezichten kunnen zijn en wat liefde en geweld met elkaar gemeenschappelijk kunnen hebben, in ondermeer een verhaal over een zwerver die een vrouw lastig valt, een toerist die zijn eigen vijand blijkt te zijn, een vrouw die een zelfmoord waarneemt en een vrouw die de dood van haar moeder betreurt.

Beloved (1998) geregisseerd door Jonathan Demme met Danny Glover, Oprah Winfrey en Thandie Newton
1873. Na 18 jaar komt hij weer in haar leven, een man die slaaf was op dezelfde plantage. Bij voorbaat verontschuldigt ze zich voor haar huis, en als hij de eerste stap binnenzet merkt hij dat het spookt in huis. Haar overleden oudste dochter is nooit groot geworden en kan gooien met voorwerpen als ze humeurig is. Niet lang na zijn komst houdt de overleden dochter zich echter stil, en haar plaats in huis wordt ingenomen door een vreemdelinge die zich aandient. Vanwege dier interesse in verhalen van vroeger en achtergestelde ontwikkeling is ze ook een welkome aanvulling in het leven van zowel de moeder als de nog levende moeder.

Storefront Hitchcock (1998) geregisseerd door Jonathan Demme met Robyn Hitchcock, Deni Bonet en Tim Keegan
Regisseur Jonathan Demme brengt een bezoekje aan Robyn Hitchcock, ooit de zanger van de vrolijke cultband The Egyptians, maar nu een door het leven getekende en pessimistische solo-artiest.

The Truth About Charlie (2002) geregisseerd door Jonathan Demme met Mark Wahlberg, Thandie Newton en Tim Robbins
Een jonge vrouw uit Parijs staat op het punt om te scheiden van haar echtgenoot tot ze ontdekt dat hij dood is en al hun geld verdwenen is. Ze ontmoet een mysterieuze man die haar vertelt dat het geld eigenlijk van hem was, en dat hij het terug wil. De man is ervan overtuigd dat zij het geld verstopt heeft.

The Agronomist (2003) geregisseerd door Jonathan Demme met Jean Dominique
Jonathan Demmes hoofdpersoon is de radiojournalist en politiek activist Jean Dominique die in 1968 het kleine Radio Haïti Inter kocht. Hij verzorgde uitzendingen die alleen al revolutionair waren doordat er gesproken werd in de taal van de gewone bevolking (Creools in plaats van Frans). Haïti kende verschillende perioden van dictatuur waarin het radiostation werd gesloten of kapotgeschoten en de onverschrokken journalist opgesloten of verbannen. Tijdens de politieke onrusten van 2000 werd hij vermoord. De film vertelt in de eerste plaats het tragische verhaal van het geplaagde Haïti, maar geeft bovendien inzicht in het opereren van de Amerikaanse inlichtingendiensten tijdens de diverse politieke omwentelingen. Haïti maakt deel uit van de achtertuin van Amerika en de tuinman blijkt er zo zijn eigen methoden op na te houden.

The Manchurian Candidate (2004) is een Amerikaanse speelfilm uit 2004 onder regie van Jonathan Demme. Het is een verfilming van de gelijknamige roman uit 1959, geschreven door Richard Condon. Het is ook een gedeeltelijke remake van de film The Manchurian Candidate (1962).
Met Denzel Washington, Meryl Streep en Liev Schreiber
Sgt. Raymond Shaw keert als held terug uit de Eerste Golfoorlog. Omdat niemand echt weet waarom hij een onderscheiding kreeg en zijn vader een machtig senator is, besluit majoor Bennett Marco eens op onderzoek uit te gaan.

Jimmy Carter Man from Plains (2007) geregisseerd door Jonathan Demme met Jimmy Carter en Rosalynn Carter
Man From Plains volgt de rode draad van "Palestine: Peace not Apartheid" het meest recente boek van oud-president Jimmy Carter. Jonathan Demme laat met deze documentaire meer zien van zowel de privé-kant als de publieke kant van Carter in zijn publiciteits-toer die hem dwars door het land leidt. Hij schetst daarmee het beeld van een man die, ondanks veel kritiek van de pers, blijft geloven in zijn ideaal.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Demme.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 702.