kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lars von TrierLars Trier (Kopenhagen, 13 april 1956) is een Deens filmregisseur, bekend om zijn originele manier van werken. Samen met collega Thomas Vinterberg bedacht en begon hij het Dogma 95 collectief.

Op de middelbare school werd Trier Von Trier genoemd, waarna hij besloot zich voortaan zo te noemen. (Volgens sommige bronnen is zijn nieuwe naam een hommage aan de regisseur Erich von Stroheim.)
Von Trier studeerde filmwetenschappen in Denemarken. Vanaf 1976 maakte hij korte films. Daarna studeerde hij van 1979 tot 1982 Deense filmschool. Zijn eerste lange speelfilm was Forbrydelsens element (The Element of Crime) (1984).

Von Trier maakte zelf maar één Dogma-film: The Idiots (1998). Zijn latere films hadden wel dogma-elementen, maar Von Trier leefde niet meer alle dogma's na. In Breaking the Waves werd bijvoorbeeld ook slechts met één handheld camera gedraaid, zodat de acteurs zich zo min mogelijk bewust waren van de aanwezigheid van camera en techniek. Het resultaat was dan ook een 'naturel' manier van acteren.

Breaking the Waves (1996) met Emily Watson, Stellan Skarsgård en Katrin Cartlidge
Breaking the Waves is opgenomen in de Schotse Hooglanden. Het is de eerste film in Lars von Trier's Gouden Hart Trilogie en werd gevolgd door The Idiots (1998) en Dancer in the Dark (2000).
Loodzwaar en gitzwart eersteklas drama van Deense topregisseur Von Trier (Europa) gaat over de tragische en lugubere liefde van diepreligieuze Bess (Watson) voor olieplatformwerker Jan (Skarsgård). Weinig kleur, het gebruik van één videocamera en natuurlijk acteerwerk veroorzaken een eng realistische sfeer en doen de kijker in detail meeleven. Breaking the waves won met reden op diverse filmfestivals prijzen.
Pitch: Bess, een naïef, kinderlijk meisje dat gelooft dat ze in direct contact staat met God, is opgevoed in een streng religieus Schotse plattelandsgemeenschap aan het begin van de jaren '70. Wanneer zij verliefd wordt op Jan, een arbeider op een olieplatform en man van de wereld, trouwen zij tegen de wil van de dorpsgemeenschap toch met elkaar. Na de gelukkige wittebroodsdagen moet Jan terug naar het olieplatform. Sneller dan verwacht keert hij bij haar terug als hij betrokken raakt bij een ernstig ongeluk en volledig verlamd is. Met Jan gaat het steeds slechter, hij zweeft tussen leven en dood. Bess gaat steeds verder in haar streven om Jan te redden...

'The idiots' Denemarken 1998 ('Dogma 95 - Idioterne') 112 minuten, met Bodil Jørgensen, Jens Albinus en Anne Louise Hassing
Tweede DOGMA 95 film. 'Wat hebben we aan een maatschappij waarin iedereen rijker en rijker wordt, en niet gelukkiger?' Stoffer vraagt het zich hardop af en heeft om zich heen een groep hoog opgeleide jongelingen verzameld die wel wat zien in zijn subversieve manier om anderen wakker te schudden. De jongelui doen of ze zwakzinnig zijn en leggen zo heel wat hypocrisie en angst bloot bij onwetende mensen in restaurants en zwembaden. Maar bij de acteur-idioten zelf komt ook veel onzaligs los.
Regisseur Von Trier houdt zich streng aan de kaalheidswetten van Dogma. In Idioterne past dat goed bij de inhoud. De spastisch bewegende camera, de natuurlijke belichting van kwijlende gezichten; zelfs een microfoonhengel die steeds in beeld komt stoort niet in het verhaal over idioten die doen alsof ze verstandelijk gehandicapt zijn. Von Trier refereert in zoverre aan Dostojevski's 'Idioot', dat ook hij de vraag stelt wie idioot is en vooral: wie eigenlijk niet. Idioterne ging als komedie de wereld over, maar Von Trier zorgt er wel weer voor dat onbekommerd lachen er niet bij is. ( seksuele en psychologische experimenten to het uiterste door te voeren. Nu staat ieder van hen voor de vraag of hij bereid is voorgoed met zijn oude leven te breken.

Dogville (2003) met Nicole Kidman, Stellan Skarsgård, Paul Bettany, Tom Edison en John Hurt.
De verteller (John Hurt) vertelt het verhaal van het dorpje Dogville, gelegen in de Rocky Mountains (jaren '30 van de vorige eeuw) in Amerika in een Proloog en 9 hoofdstukken. De film is het eerste deel van de USA: Land of Opportunities-trilogie en wordt opgevolgd in Manderlay (2005) en het nog te verschijnen Washington (2007).
In Dogville ging Von Trier nog een stap verder dan Dogma 95. Naast enkele, maar niet alle, karakteristieke Dogma-regels, wordt de film ook gekenmerkt door het ontbreken van gebouwen.
De hele film speelt zich af in Dogville dat wordt uitgebeeld door een platte set waarbij de huizen worden aangegeven door witte lijnen op de grond. Tevens zijn de namen van de bewoners op de grond geschreven. Tijdens de scènes ziet men in de achtergrond dan ook de andere dorpsbewoners in hun 'huizen' rustig hun bezigheden hebben. Von Trier maakt echter slechts enkele keren specifiek gebruik van de 'doorzichtigheid' van het dorp bijvoorbeeld tijdens een verkrachtingsscène zoomt de camera uit en zien we op de voorgrond dorpsgenoten die nietsvermoedend hun ding doen. Dogville is opgezet in een grote fabriekshal en daarbuiten is niet gefilmd.
Plot: Op een dag komt de verwarde jonge vrouw Grace (Nicole Kidman) aan in Dogville. Zij is op de vlucht voor gangsters, en op initiatief van de jonge dorpsfilosoof Tom Edison (Paul Bettany) besluiten de nukkige dorpsbewoners haar toch onderdak te bieden, onder voorwaarde dat als wanneer iemand van hen na 2 weken tégen Grace is, ze vertrekt. Grace mag uiteindelijk na veel moeite blijven en kan het goed vinden met de dorpsbewoners. Naarmate de tijd vordert beginnen de bewoners echter steeds meer te eisen voor hun gastvrijheid en gebeuren er vervelende dingen met Grace. Ze ruiken het geld dat op haar hoofd staat en hebben het ideale chantagemiddel gevonden voor de onschuldige Grace. Maar is ze echt wel zo braaf en onschuldig?
Zoals veel van Von Triers meest recente films (oa. Dancer in the Dark, Breaking The Waves) bevat de film het motief van een gekwelde, ongelukkige vrouw. De film ging in première op het Festival van Cannes in 2003.

Filmografie
Orchidegartneren (1977)
Menthe La Bienheureuse (1979)
Nocturne (1981)
Den sidste detalje (1981)
Images of liberation / Befrielsesbilleder (1982)
The Element of Crime / Forbrydelsens element (1984)
Epidemic (1987)
Medea (1988)
Europa / Zentropa (1991)
The Kingdom / Riget (1994)
Breaking The Waves (1996)
The Kingdom 2 / Riget (1997)
The Idiots / Idioterne (1998)
Dancer in the Dark (1999)
D-Dag (TV) (2000)
Dogville (2003)
The five obstructions / De fem benspænd, samen met Jørgen Leth (2003)
Manderlay (2005)
The Boss of it all / Direktøren for det hele (2006)
Washington, (3e van de trilogie, komt dit jaar uit) (2007)

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article Lars von Trier

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 230.