kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Laurens StraubNederlandse filmmaker, geboren 1944 in Doetinchem

Laurens Straub verhuisde in 1963 naar Duitsland om daar een toneelopleiding te volgen. In de jaren zestig en zeventig was hij als schrijver, regisseur en producent werkzaam in de Duitse filmindustrie. Hij produceerde onder meer "Was ich bin, sind meine Filme" uit 1979 en "F├╝hrer Ex" uit 2002.

Straub werkte samen met grote namen als Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders en Werner Herzog. In 1970 was Straub mede verantwoordelijk voor de oprichting van de Filmverlag der Autoren, een filmmakercollectief dat een enorme impuls voor de nieuwe Duitse cinema betekende.

In de jaren tachtig produceerde de Nederlander diverse illustere films over homoseksualiteit, zoals Ein Mann Wie EVA (een biografie over Fassbinder) en de komedie Taxi Zum Klo. Voor de laatste ontving Straub een aantal prijzen. In die periode richtte hij zich ook op distributie: met zijn bedrijf Filmwelt bracht hij onder meer My Beautiful Laundrette van Stephen Frears en Mona Lisa van Neil Jordan in Duitsland uit.

Laurens Straub is in de nacht van woensdag op donderdag 20 april op 62-jarige leeftijd in zijn woonplaats Berlijn overleden. Dat heeft componist Loek Dikker, een goede vriend van Straub, donderdag bekendgemaakt. De schrijver en producent leed aan kanker.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.