kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, pseudoniem van Norma Jeane Mortenson (Los Angeles, 1 juni 1926 - Los Angeles, 5 augustus 1962) was een Amerikaanse actrice en zangeres.Jonge jaren
Marilyn Monroe had een moeilijke jeugd: doordat haar moeder Gladys Baker geestelijke problemen had, heeft ze de kleine Norma Jeane naar haar vrienden Albert en Ida Bolender gebracht, in de hoop dat deze haar goed zouden opvoeden. Gladys wil na een lange tijd met haar dochter in haar pas gekochte huis gaan wonen, maar dan krijgt Gladys een mentale instorting. Norma Jeane wordt in het gezin van Grace McKee (later Goddard) geplaatst. Marilyn zal nooit een goede band met haar moeder opbouwen. In een later interview zou ze over haar moeder zeggen: "To me, she was just that red-haired woman."
In 1942 moet Grace's man voor zijn werk naar de Oostkust van de Verenigde Staten. Het is voor het stel te duur om de 16-jarige Norma Jeane nog te onderhouden. Het jonge meisje heeft twee keuzes: terug naar het weeshuis of trouwen. Ze koos voor het laatste en trouwde op 19 juni 1942 met haar 21-jarige buurjongen James Dougherty. Terwijl James in het leger diende, ging Norma Jean in op het verzoek van een fotograaf om te poseren, onder andere voor naaktfoto's. Toen Dougherty terugkeerde, kon hij haar niet langer thuishouden en op 13 september 1946 scheidde het stel. Dougherty trouwde nog tweemaal en overleed in 2005.

Actrice
In de jaren daarna probeerde Norma Jean aan de slag te komen in Hollywood. Ze kreeg een contract bij een filmmaatschappij, onder de naam Marilyn Monroe, maar buiten één kleine bijrol, die ook nog eens sneuvelde in de montagekamer, zonder succes. Een contract bij een maatschappij was in die tijd vaak een geïnstitutioneerde vorm van prostitutie: de 'actrices' mochten met de relaties van de filmbazen uit eten.
Ze werkte ondertussen aan haar houding, nam acteer- en zanglessen, en blondeerde haar haar en reviseerde haar gebit. Ze maakte geleidelijk aan naam als dom blondje, een imago dat ze bewust cultiveerde. Haar eerste grote rol was in "How to Marry a Millionaire". Ze had groot succes in "Gentlemen Prefer Blondes", naast Jane Russell en met "The Seven Year Itch", waarin het befaamde shot zit met de opwaaiende jurk.
Marilyn's huwelijk met de honkbalster Joe DiMaggio, waarmee ze op 14 januari 1954 trouwde, duurde slechts 7 maanden (tot 27 oktober 1954), ze gingen evenwel als goede vrienden uit elkaar. DiMaggio bracht na Marilyn's dood in 1962 gedurende 20 jaar drie maal per week verse rozen naar haar graf.

Arthur Miller
Aan het einde van de jaren vijftig richtte ze haar eigen productiehuis op, en verhuisde naar New York. Ze nam lessen bij The Actors Studio van Lee Strasberg, en kreeg een relatie met toneelschrijver Arthur Miller met wie ze op 29 juni 1956 trouwde. Ze wilde zich verdiepen en serieuzere rollen spelen. In Engeland maakte ze "The Prince and The Showgirl", met Laurence Olivier. De film was een flop, maar is achteraf gezien helemaal niet slecht. Marilyn Monroe's beste film was "Some Like it Hot" uit 1959, tegenover Jack Lemmon en Tony Curtis.
Miller schreef voor haar het script van "The Misfits", waarin ze speelde tegenover Clark Gable en Montgomery Clift, twee Hollywoodlegenden. De opnames waren een hel, doordat ze ver van de bewoonde wereld plaats vonden in de woestijn van Nevada. Monroe repeteerde tot diep in de nacht met haar persoonlijke coach Paula Strasberg de tekst voor de volgende dag. Samen met haar alcohol- en medicijngebruik leidde dat tot veelvuldig laatkomen of eenvoudigweg niet verschijnen. Halverwege de opnamen stuurde de regisseur John Huston, die zelf ook wel een slokje luste en soms tijdens de opnamen in slaap viel, haar naar een kliniek om van haar verslaving af te komen. De laatste opnamen zijn in softfocus gefilmd om de sporen van de verslaving te maskeren.
Miller ontmoette tijdens de opnamen de fotografe Eve Arnold. Dit leidde tot de scheiding van Monroe op 20 januari 1961.

Overlijden
Daarna werkte Monroe nog mee aan opnames voor "Something's Gotta Give", een project dat door de studio werd stilgelegd omdat ze bijna nooit op de set kwam. Haar psychische problemen, deels geërfd van haar moeder, verergerden door haar chronische medicijngebruik.
Op 5 augustus 1962 wordt ze dood aangetroffen door haar huishoudster Eunice Murray in Marilyns huis in Brentwood, Californië. Er wordt vastgesteld dat Marilyn Monroe door een overdosis aan slaapmiddelen (in dit geval barbituraten) is overleden. De politie houdt het na onderzoek op 'waarschijnlijke zelfmoord'.

Speculaties
Er is in de media veel gespeculeerd over een mogelijke relatie tussen Marilyn Monroe en President Kennedy. Met de Amerikaanse president John F. Kennedy zou ze volgens deze geruchten een affaire hebben gehad, maar nadat hij haar beu was, zou deze haar over hebben gedaan aan zijn broer Bobby Kennedy. Toen deze haar zou hebben laten vallen, zou Marilyn door het lint zijn gegaan, en een poging tot chantage hebben gedaan. Bewijs voor de relatie en een andere doodsoorzaak dan zelfmoord is echter nooit gevonden.
Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van deze geruchten. Het grote publiek was in de jaren '60 onwetend van het drugsgebruik van Monroe. Voor buitenstanders kwam haar dood dan ook onverwacht. Dat gaf dan ook voeding aan speculaties over de doodsoorzaak. Ook het optreden van Monroe op een verjaardag van President Kennedy, zij zong in mei 1962 op een opvallend zwoele manier de President "Happy Birthday" toe, gaf achteraf voeding aan de bovengenoemde speculaties. Tenslotte ging het hier om twee iconen van de vroege jaren zestig die alle twee op een onverwachte manier en raadselachtige manier aan hun eind kwamen, voor de populaire pers dus goed voor veel sappige verhalen.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.