kunstbus
Dit artikel is 25 05 2016 15:29 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mel Gibson

Amerikaanse acteur, regisseur en producent, geboren 3 januari 1956, Peekskill (Verenigde Staten)

Of Mel Gibson echt in 1956 het levenslicht zag, zal nooit helemaal zeker zijn: volgens sommigen is hij al in 1951 geboren.

De vader van Mel, Hutton Gibson, verhuisde met de hele familie van New York naar Nieuw Zuid Wales in Australiƫ in 1968, nadat hij had gewonnen in de spelshow "Jeopardy". Vader Gibson vond het idee dat zijn kinderen voor de oorlog naar Vietnam gestuurd konden worden maar niks en zo verhuisde Mel toen hij twaalf was met zijn tien broertjes en zusjes naar Sydney.

Na de middelbare school twijfelde Gibson over wat hij wilde doen. Journalistiek en chef-kok kwamen in zijn gedachten op, maar nadat zijn zus hem had ingeschreven voor Sydney's National Institute of Dramatic Art besloot hij dat maar te doen.

De eerste keer dat Gibson het podium op moest, was hij zo zenuwachtig dat hij niet meer op zijn benen kon staan. Hij was hierdoor genoodzaakt het stuk zittend op te voeren.

Terwijl hij nog op de academie zat debuteerde hij in 1977 in 'Summer City'. Na zijn afstuderen besloot hij zich toch eerst op theater te concentreren. Hij sloot zich aan bij de South Australian Theater Company en voerde vooral stukken van Shakespeare op.

In 1979 speelt Mel Gibson een politieagent in de futuristische film "Mad Max". De film is een groot succes, en er worden drie vervolgfilms gemaakt met Gibson in de hoofdrol.

Gibson is sinds 1980 getrouwd met Robyn Moore. Met haar heeft hij zeven kinderen.

In 1981 krijgt de acteur een Sammy, de Australische tegenhanger van de Oscar, voor zijn rol in "Gallipoli", een drama over de Eerste Wereldoorlog.

In 1987 speelt Mel Gibson met Danny Glover in de actiekomedie "Lethal Weapon". Deze samenwerking wordt vervolgd in maar liefst drie films.

In de jaren negentig gaat hij over op meer serieuze films. Zo speelde hij in 1990 in 'Hamlet' en maakte hij in 1993 zijn debuut als regisseur met 'The Man Without a Face'.

In 1995 regisseert Gibson "Braveheart", hij speelt er bovendien zelf in mee. De film levert hem de Oscar voor beste film en beste regie op.

Lethal Weapon 4 uit 1998 flopt.

'Payback', een remake van de John Boorman klassieker 'Point Blank'. De opbrengst van de film gaf Gibson de ruimte om te doen wat hij wilde. Zo speelde hij een hoofdrol in de Wim Wenders-flop 'The Million Dollar Hotel' en leende hij zijn stem voor de animatiefilm 'Chicken Run'.

2000 'The Patriot'.
2001 In 'What Women Want' laat hij zien dat hij ook prima met vrouwen en grappen uit de voeten kan.
In 2002 is hij te zien in het oorlogsdrama 'We Were Soldiers'. Deze film geeft het waargebeurde verhaal weer van de eerste veldslag tussen de Amerikanen en de Vietcong in 1965.
In 2003 is Mel te zien in de science-fictionthriller 'Signs'.

The Passion of the Christ
Mel Gibson doet in 2004 veel stof opwaaien met 'The Passion Of the Christ', waarvan Gibson de regisseur is. Het drama bevat gruwelijke beelden over de laatste tien dagen van Jezus Christus.

Mel blijft het regisseren en acteren met elkaar combineren want in 2005 komt een vierde deel van Mad Max (Fury Road) uit. Het is twintig jaar nadat het laatste Mad Max deel was verfilmd.

Apocalypto (2006)

Gibson is een traditionalistische Rooms-Katholiek. De acteur liet onlangs nog bij zijn Amerikaanse landgoed een traditionalistische kerk bouwen en inwijden. In 2006 veroorzaakte hij een rumoer, omdat Mel nu ook nabij de woonplaats van zijn vader een kerk voor de Oude H. Mis laat bouwen. Op 28 juli 2006 werd Gibson gearresteerd voor het rijden onder invloed en maakte hij tijdens de arrestatie antisemitische opmerkingen naar de politieagenten. Gibson liet in een verklaring weten hulp te gaan zoeken voor zijn alcoholverslaving, nadat hij op borg vrij kwam.

(wikipedia / filmografie

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.