kunstbus
Dit artikel is 12-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael Caine

Brits filmacteur, geboren 14 maart 1933 in Londen.

Michael Caine werd geboren als Maurice Joseph Micklewhite in het Londense East End, in een tijd waarin een Cockney accent nog niet zo populair was.

Zijn eerste grote rol was als een Engelse legerofficier uit de hogere klasse in de film Zulu (1963. Vlak daarna kwamen zijn twee bekendste rollen, de spion Harry Palmer in The Ipcress File (1965), en de rokkenjager Alfie (1966). Hij speelde Palmer in nog twee films, en alhoewel hij een bril droeg met hoornen montuur, werd hij toch een sexsymbool. In 1968 speelde Caine een van zijn meest succesvolste rol in legendarische misdaadkomedie The Italian Job. In 1971 groeide hij uit tot cultfiguur dankzij zijn rol als keiharde gangster in Get Carter.

Over de jaren is Caine in status gegroeid, en hij is een gerespecteerd acteur. Hij heeft veel verschillende rollen gespeeld, onder andere een universiteitsprofessor in Educating Rita (1983), een theaterdirecteur in Noises Off, en Ebenezer Scrooge in The Muppet Christmas Carol. Hij is vijf keer genomineerd voor een Oscar, en won zijn eerste in 1986 voor de film Hannah and Her Sisters.

Hij werd in 2000 geridderd voor bewezen diensten aan het theater, en is sindsdien Sir Maurice Micklewhite. In tegenstelling tot veel andere acteurs gebruikt hij zijn echte naam als hij niet werkt.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Michael_Caine

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 1223.