kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mijke de Jong

Mijke de Jong, geboren 23 september 1959, Rotterdam, regisseert televisiedrama, speelfilms, korte films, documentaires en theaterstukken. Haar films wonnen verschillende prijzen waaronder het Gouden Kalf voor Beste Actrice in 1997 voor de vijf actrices van Broos. Hartverscheurend (1993) en Broos (1997) werden genomineerd voor een Gouden Luipaard. Bovendien was haar film Bluebird in 2004 de Nederlandse inzending voor de Oscars. Alleen moest de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de inzending weigeren aangezien Bluebird in Nederland al eerder op de televisie was uitgezonden.

De film 'Tussenstand' is de meest bekroonde film van het Nederlands Film Festival 2007. 'Tussenstand' won een Gouden Kalf voor beste regie, voor beste actrice (Elsie de Brauw), beste mannelijke bijrol (Jan Decleir) en voor het beste geluid. De film, over twee gescheiden ouders die de greep kwijtraken op hun puberende zoon, kreeg ook de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Filmografie:
. B-121 (1983)

. In Krakende Welstand (Squatters Delight)(1990) met Sophie Hoeberechts, Ottolien Boeschoten en Matthias Maat
Eveline woont in een Amsterdams kraakpand. Als werkstuk voor de School voor de Journalistiek maakt ze een videoreportage over het huis, haar medebewoners en de kraakbeweging. Als de gemeente aanbiedt het pand te kopen, op te knappen en weer aan de bewoners te verhuren is Michiel er als de kippen bij. Hij vindt het heel normaal dat er straks een flinke huur betaald moet worden. Kaat beschouwt het kraakpand als een symbool van verzet en peinst er niet over om haar idealen op te geven. Zeker niet als blijkt dat Maurice het slachtoffer van Michiels plannenmakerij dreigt te worden.

. Hartverscheurend (1993) met Mark Rietman, Marieke Heebink en André Arend van de Noord
Twee mensen slagen er maar niet in hun drie jaar durende stijd van afstoten en aantrekken om te zetten in een duurzame gezonde relatie, maar die ook niet zonder elkaar kunnen.

. 4Tokens - Still you (1993), De baby huilt (1994), Stills (1995), Lieve Aisja (1996),

. Broos (1997) met Adelheid Roosen, Maartje Nevejan en Marnie Blok
De ouders van vijf zusters zijn veertig jaar getrouwd; de dochters zijn in het familievakantiehuis samen gekomen om een video voor hen te maken. De bijeenkomst kent naast vrolijke hoogtepunten ook veel confrontaties.

. Het labyrint (1998),

. Lopen (1999) met Elsie de Brauw, Sophie Hoeberechts en Carice van Houten
Tv-film over twee Amsterdamse hartsvriendinnen Karin - journalist, kunstgeschiedenisdocent en moeder - en Robin - eigenares van een smart shop en Feng Shui-adviseur - die in een moordend tempo voortdurend onderweg zijn naar wat het leven hen zou kunnen brengen. Totdat Karin instort en het de hoogste tijd wordt voor een opmerkelijke keuze.

. Uitgesloten (2001) met Michiel Huisman, Nadja Hüpscher en Egbert Jan Weeber
Jonathan is Jehova's getuige. Samen met zijn vriend Koen doet hij echter allerlei dingen die volgens hun geloof verboden zijn. Beiden hebben ze een vriendin die geen Jehova's getuige is. Hierdoor lopen ze het risico om uit de gemeenschap gezet te worden.

. De dioscuren (2001) met Halina Reijn, Camilla Siegertsz, Peter Paul Muller, Jasper Boeke, Malou Gorter, Martin Schwab
Televisiefilm waarin de dertiger Marc met zijn vier jeugdvrienden terugkijkt op hun vriendschap. In de groep heeft ieder zo zijn eigen plaats. Frans, de geboren leider, is inmiddels een veelbelovend politicus geworden. Marc zelf blijkt een buitenstaander en maakte altijd video-opnames tijdens hun 'psychedelische experimenten', survivaltochten of andere bijeenkomsten. Maar de groep is niet meer compleet. Ooit was er ook nog Nola, die zelfmoord pleegde. Om Nola te eren oppert Marc het plan een film over de groep te maken. Een generatiefilm over de dioscuren van het heden en verleden. De virtuoze video-editor blijkt echter uit wraakgevoelens te handelen. Hij vervalst hun geschiedenis door in de computer zijn oude videofilms te manipuleren. Dit doet hij zo geraffineerd dat de vrienden uiteindelijk gaan geloven in de gelogen waarheid.

. Ik ben Willem (2002)

. Bluebird (2004) met Elske Rotteveel, Kees Scholten en Elsie de Brauw
Bluebird gaat over Merel, een meisje van twaalf. We volgen haar op de huid en zien wat er gebeurt als ze zomaar, van de ene op de andere dag, gepest wordt.

. Allerzielen (2005) geregisseerd door Mijke de Jong, Nicole van Kilsdonk, Eddy Terstall, Maarten Treurniet, Michiel van Jaarsveld, Gerrard Verhage, Mariecke van der Linden, Peter de Baan, Constant Dullaart, Marco van Geffen, Norbert ter Hall, Rita Horst, David Lammers, Tim Oliehoek, Rob Schröder, Hanro Smitsman en Meral Uslu
Een toevallig clubje schrijvers en regisseurs heeft het initiatief genomen om op korte termijn een gezamenlijke film te maken als reactie op de schokkende moord op Theo van Gogh.

. Tussenstand (2007) met Elsie de Brauw, Marcel Musters en Stijn Koomen
Martin en Roos zijn gescheiden maar zijn nog steeds niet los van elkaar. Als hun 17-jarige zoon Isaac zich meer en meer terugtrekt in een stilzwijgend isolement worden de gesprekken tussen de twee steeds harder en heftiger. Hun pogingen een oplossing voor Isaac te bedenken, lopen stuk op hun frustraties uit het verleden en hun onvermogen naar elkaar te luisteren. De ontmoetingen tussen de twee vinden altijd plaats op neutraal terrein, waar ze ook hun werkgesprekken voeren, hun vrienden ontmoeten en nieuwe relaties proberen op te bouwen. Het 'volle leven' van die openbare gelegenheden vormt een fel contrast met de binnenruimtes waar Isaac ronddwaalt, en de stilte die hij prefereert. De film laat deze twee contrasterende werelden botsen. En maakt voelbaar hoe er langzamerhand iets verschuift in de relatie tussen de drie familieleden die zo nauw verbonden zijn en elkaar toch amper kunnen bereiken.

Websites: www.nrc.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 103.