kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nanouk Leopold

Nanouk Leopold (Rotterdam, 25 juli 1968) is een Nederlands filmregisseur en scenarioschrijfster.

Leopold studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam en won in 1998 met haar afstudeerfilm Weekend de Tuschinski Award. Een jaar later volgde de korte televisiefilm Max Lupa.

In 2001 schreef en regisseerde ze haar eerste lange speelfilm, Îles flottantes, een van de vier films in het No more heroes-project van de VPRO. De film, met Maria Kraakman, Halina Reijn en Manja Topper als "meisjes van dertig", kreeg veel positieve kritieken.

Nog meer geroemd werd opvolger Guernsey, die in 2005 op het Filmfestival Cannes werd vertoond en daar werd vergeleken met de Italiaanse meester Michelangelo Antonioni. In Nederland werd de film bekroond met de Gouden Kalveren voor beste regie en beste hoofdrolspeelster (Maria Kraakman) én de prijs van de filmjournalisten. In haar dankwoord zei Leopold blij te zijn dat er weer eens een auteursfilm was bekroond.

Ook schreef en regisseerde ze Wolfsbergen (2007), een trage film met weinig actie en veel stilte (geen muziek en weinig spraak). Tot de acteurs behoort Jan Decleir.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Nanouk_Leopold.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 259.