kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nederlands-Film-Festival

Het Nederlands Film Festival is een filmfestival dat sinds 1981 jaarlijks in september en oktober wordt gehouden in Utrecht.

Ieder najaar is Utrecht het bruisende middelpunt van de Nederlandse film met een programma boordevol premières van Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama. Het festival biedt het filmliefhebbende publiek bovendien een gevarieerde blik op Nederlandse films uit het recente verleden. In 2006 is het festivalprogramma uitgebreid met een internet-editie: het Nederlands Online Film Festival (www.noff.nl).

Het festival is meer dan film alleen. Elk jaar zijn er enkele retrospectieven, is er sinds 1994 een 'gast van het jaar' en tot in de late uurtjes kan het publiek zich vermaken op één van de festivalfeesten, bij de talkshows, discussies en seminars. Dé ideale gelegenheid om Nederlandse sterren te ontmoeten.

Een selectie van de films strijdt om de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de felbegeerde Gouden Kalveren. Ze worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film, dat live op internet wordt uitgezonden. Tijdens de slotavond worden de Gouden Kalveren uitgereikt aan de beste films, regisseurs, acteurs, en dergelijke.

Het festival werd in 1982 door cineast Jos Stelling opgericht, onder de naam Nederlandse Filmdagen. Aanvankelijk was het vooral bedoeld voor filmmakers onder elkaar, later trok het een steeds groter publiek. De 25e editie van het festival, in 2005, trok 107.000 bezoekers.

Websites: Gouden Kalf
De grote prijs van het Nederlands Film Festival, werd in 1980 door de Utrechtse beeldend kunstenaar Theo Mackaay ontworpen in opdracht van Jos Stelling, filmregisseur en initiatiefnemer van het festival. Sinds 1981 wordt deze prijs jaarlijks tijdens het festival uitgereikt aan onder meer Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. Het beeld is 33 cm hoog en in brons gegoten.

Theo Mackaay werd in 1950 geboren in Utrecht. Na de steenhouwersopleiding in Utrecht studeerde hij van 1971 tot 1976 aan de Gerrit Rietveld Academie en van 1976 tot 1978 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

In de competitie om het Gouden Kalf kunnen Nederlandse speelfilms, korte films, documentaires en tv dramaproducties meedingen in zestien categorieën. De selectie voor het competitieprogramma berust bij de festivalstaf en een pré-jury. De voor de Gouden Kalf competitie geselecteerde producties worden beoordeeld door een onafhankelijke jury.

Juryprijs
Tiscali Publieksprijs (voor de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers).

Daarnaast vergeeft het festivalbestuur, indien zij daartoe aanleiding ziet, het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs aan een persoon of instantie die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

websites: www.filmfestival.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.