kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nicole KidmanNicole Mary Kidman (Honolulu (Hawaï), 20 juni 1967) is een Australisch actrice die begin jaren '90 wereldberoemd werd als vrouw van Tom Cruise.

Ze woonde in de VS tot haar vierde, en daarna verhuisde ze met haar ouders naar Australië. Toen ze drie was, begon ze met balletles, en ging ze ook naar het jeugdtheater. Op veertienjarige leeftijd begon haar carrière in de kerstfilm Bush Christmas.

Op de set van Days of Thunder, haar eerste Amerikaanse film, begon ze een relatie met Tom Cruise. De twee trouwden op 25 december 1990. Nadat ze op 8 augustus 2001 scheidden van elkaar, kreeg Kidman een relatie met Lenny Kravitz en haar huidige liefde is countryzanger Keith Urban. Op 19 juni 2006 kondigden Kidman en Urban aan dat ze op 25 juni 2006 zullen trouwen in een katholieke kerk vlak ten noorden van Sydney.

Gedurende haar huwelijk met Tom Cruise adopteerde het paar twee kinderen: Isabella en Connor. In 2001 kwam echter de scheiding, naar algemeen wordt aangenomen, omdat zij haar kinderen katholiek wenste op te voeden en niet in de door Tom Cruise aangehangen scientology-kerk.

Kidman won een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor de verfilming van Michael Cunninghams roman The Hours in 2003. Haar vermogen wordt geschat op bijna 100 miljoen euro.

In juni 2006 trouwde ze met country-zanger Keith Urban.

Ander werk
Voor de reclame van het parfum Chanel No. 5 kreeg Nicole in 2003 een recordbedrag uitbetaald. De spot werd geregisseerd door Moulin Rouge-regisseur Baz Luhrmann en zou de duurste reclamespot ooit zijn. In 2004 werd het filmpje in bioscopen en op televisie vertoond. De eerste vertoning vond plaats op 5 oktober 2004 op de Australische zender Channel 9. Vanaf 12 november 2004 was het filmpje te zien in bioscopen. Het draaien vond plaats van 19 tot 23 december 2003 in Sydney, Australië. Het gerucht wil dat Kidman per minuut 10 miljoen Australische dollar kreeg. Het filmpje duurt iets langer dan twee minuten.

Kidman is in Australië ambassadeur voor Unicef.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicole_Kidman.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.