kunstbus
Dit artikel is 11-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Novecento

Novecento kan verwijzen naar:
. de Novecento-stijl, een beweging die architectuur en design wilde ontdoen van het 'nep-antieke' en het 'lelijke moderne'.
. de film 1900 of Novecento uit 1976 van regisseur Bernardo Bertolucci.

Novecento (film)
Novecento is een filmklassieker van regisseur Bernardo Bertolucci gemaakt in 1976. De film is een lang epos over het Italië van begin 20ste eeuw.

Scenario van regisseur Bertolucci, Franco Arcalli en Giuseppe Bertolucci. Camerawerk van Vittorio Storaro. componist Ennio Morricone. Acteurs: Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Burt Lancaster, Sterling Hayden, Stefania Sandrelli, Donald Sutherland, Laura Betti, Alida Valli, Romolo Valli, Francesca Bertini, Ellen Schwiers, Anna Henkel, Werner Bruhns

Er zijn verscheidene (ingekorte) versies van verschenen, maar de originele versie, met Robert de Niro, Gérard Depardieu en Donald Sutherland duurt 5 uur en 18 minuten.

Op een landgoed in Noord-Italië worden in 1900 op dezelfde dag de zoon van een hereboer en de zoon van een landarbeider geboren. De film volgt hen en hun families gedurende tachtig jaar in vriendschap en verwijdering met de nadruk op het fascisme als de bourgeois passief collaboreert en de arbeider partizaan wordt.

In deze film ontstaat een vriendschap tussen landeigenaar Alfredo (Robert De Niro) en boerenzoon Olmo (Gérard Depardieu) tegen de achtergrond van het Italiaanse leven in de eerste helft van de 20ste eeuw. De bewustwording van de boerenonderdrukking leidt tot de opkomst van het fascisme in Italië waardoor de vriendschap op de proef wordt gesteld.

Alfredo (Robert De Niro), de erfgenaam van een landeigenaar, en Olmo (Gérard Depardieu) groeien samen op in het Italië van begin vorige eeuw. In deze roerige periode beleeft het fascisme zijn hoogtijdagen. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt vecht Olmo voor en Alfredo achter het front. Na de oorlog sluit Olmo zich aan bij de communisten, terwijl Alfredo na de dood van zijn vader landeigenaar wordt. De band tussen beide vrienden wordt beschadigd wanneer Olmo van moord beschuldigd wordt en Alfredo daar niet tegenin gaat.

De uit 1976 stammende klassieker 'Novecento' is in tal van versies verschenen. De ingekorte Amerikaanse versie duurt vier uur, terwijl de originele versie maar liefst 318 minuten beslaat. Met onder meer Robert de Niro, Gérard Depardieu en Donald Sutherland beschikt regisseur Bernardo Bertolucci over een cast van formaat.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.